Möt nyfikna chauffören Olga, månadens volontär

olga2-1024x893.jpg

Hej Olga, vem är du?

Jag heter Olga Brutova. Jag är 36 år gammal och bor i Huddinge. Till vardags jobbar jag på kontor, men jobbet är inte det viktigaste i livet. Det viktigaste är att man lever i balans med sig själv och sitt liv, är nöjd med livet. Jag hjälper gärna andra att hitta balansen.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Som person är jag ganska öppen och nyfiken, tycker om att lyssna på andras livshistorier, det finns en kulturell aspekt för mig i våra träffar med gästerna. De sjunger ofta gamla folkvisor och berättar om sina liv efter kriget.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag såg er annons på en webbsida och jag tyckte att det var ett underbart sätt att hjälpa andra och samtidigt praktisera min svenska ;-) Förutom det så hade jag en bra relation med min morfar när jag var liten, vi var bästa vänner trots en åldersskillnad på 70 år. På det sättet vill jag hedra honom. Jag saknar också mina föräldrar, som bor utomlands och som jag bara träffar en gång om året. De är inte lika gamla som våra gäster, men ändå gamla.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Vad jag gillar mest med Äldrekontakts koncept är att olika generationer träffas och delar med sig av sina livserfarenheter. Vi lär dem om moderna datorer och teknologi och de berättar om hur det var på deras tid. Ibland får man höra om underbara händelser i gästernas liv (som att delta i TV-program) eller hemska (som inbrott eller sjukdom).

Det är mycket man kan lära sig av våra gäster, att bli viljestark som dem, när de berättar om sin cancer, eller uppskatta varje minut man lever med sin familj. Vi har en medlem som gjorde en tatuering för 10 år sen, när hon var 82! Det tycker jag ett bra exempel på att man kan njuta av livet!

Det som mest imponerar på mig är att våra damer fortfarande är väldigt alerta och uppmärksamma. Det finns inte ett enda tecken på demens eller något liknande, trots att de kanske inte hör så bra eller är påverkade fysiskt av sina sjukdomar. De är jättemodiga som vågar ta sig ut. Dessutom är de jättetrevliga och snälla. Man får nästan intrycket att man fick en bättre uppfostran förr.

Vad får du ut av ditt volontärskap?

Jag blir uppskattad av våra gäster, skaffar vänner, ger lite extra glädje i våra liv, får nya kontakter, upptäcker nya ställen i Stockholm, lär mig svensk historia, firar Alla äldres dag på olika platser, får trevliga samtal och mycket mycket mer. Man känner verkligen ny energi och glädje efter varje fika, alla medlemmar i vår grupp är trevliga och bidrar till en bra stämning.

 Varför skulle du rekommendera andra att bli volontär i Äldrekontakt?

Jag tycker att man ska dela med sig och bidra till samhällets utveckling, om inte med sina pengar, så med sin tid och energi! Jag känner många som utför ideellt arbete och engagerar sig i diverse idrottsföreningar, mm.

Vilket är ditt favoritfika?

Jag tycker mest om hembakat.