Dagens samhälle har blivit väldigt individualistiskt, alla lever i sina egna bubblor utan att se människor omkring sig

Ina .JPG

Ina Volakh 38 år arbetar till vardags som it-konsult är en av Äldrekontakts volontär fikavärdar som ofta också hjälper våra gäster till och från fikaträffarna genom att köra dem. Ina är månadens volontär för Januari. Grattis Ina! Hela 2 år har du varit volontär hos Äldrekontakt.

Jag tycker att dagens samhälle har blivit väldigt individualistiskt,  alla lever i sina bubblor utan att se människor omkring sig. Med åldern krymper bubblan och man kan känna sig väldigt ensam. Därför tycker jag att det är oerhört viktigt att kunna bryta den utvecklingen och skapa olika forum för umgänge. Vi är flock djur och det ligger inte i vår natur att blir lämnad ensam, därför valde jag att engagera mig hos Äldrekontakt som volontär.

- Hur skulle du beskriva dig själv som person? Det är svårt att själv beskriva sig som person. Men jag vill tro att jag en snäll och omtänksam person som älskar att umgås med andra människor. Självaste tanke att kanske känna sig ensam när jag själv är gammal är skrämmande. 

- Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär? Jag gillade konceptet. Tyckte det lät mycket trevligt att få bjuda hem både volontärer och äldre. Människor av olika åldrar och med olika bakgrund samlas i en avslappnad och lugn atmosfär och umgås.

- Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss? Eftersom jag fick veta om det via en Facebook chat där någon löddebo hade föreslagit att starta en sådan fikagrupp, fattade jag inte i början att det fanns en organisation bakom det. Så jag blev nog mest förvånad och lite imponerad att jag blev intervjuad efter min anmälan. Kändes att det var en seriös organisation som tog det på allvar

- Har du arbetat som volontär innan? Nej

- Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept? Jag gillar att man skapar gemenskap för personer som aldrig skulle träffats annars. Och det blir kontinuitet i träffar, dvs man träffar samma människor och hinner bygga relationer med andra medlemmar.

- Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig? Vi brukar ha ganska roligt ihop när vi ses. Jag kan inte komma på något speciellt just nu men jag tycker att det är så intressant att få höra gästernas livshistorier. 

- Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag och Äldrekontakt? De flesta tycker att det är häftigt och är en fantastisk idé.

Tack Ina för allt du gör för våra gäster i Lund!