Jag uppskattar alla våra fikastunder, alltid högt och lågt med både glädje och sorg!

Jospehine.jpeg

Hej Josephine! Du är månadens volontär hos Äldrekontakt. Grattis. Vill du berätta lite om dig själv?

Till vardags arbetar jag som projektledare och gruppchef på en översättningsbyrå. Frilansar så ofta jag kan som florist också. Social, glad, kreativ och omtänksam som person.

Hur kom du i kontakt med Äldrekontakt och hur länge har du varit volontär?

En vän till mig var volontär i en av de första Göteborgsgrupperna och då blev jag nyfiken. Jag var med på Trädgårdsföreningen där Äldrekontakt höll Alla Äldres Dag och anmälde då mitt intresse för Mölndal. Då fanns ingen fikagrupp där men nu finns det en sedan 2016 och jag har varit volontär sedan dess. Jag är fikavärd men kör också som reservchaufför eftersom jag gärna vill träffa gästerna så ofta jag kan.

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss? 

Wow, vilken bra grej, det här behövs ju verkligen. Älskade idéen och upplägget med en gång. Engagemanget jag såg på Alla äldres dag var också väldigt positivt. Man såg att alla verkligen brann för det här.

Varför valde du att göra något för just äldre? 

Jag har alltid älskat den äldre generationen och saknar den naturligt i min närhet i mitt liv. Jag minns att jag som liten alltid var så fascinerad av farmors historier om när hon var liten och hennes ungdom. Jag minns att jag blev SÅ impad av farmor när hon sa att hon använde läppstift och färgade håret som ung. Jag trodde inte att det fanns på den tiden . Sen är det ju så många äldre som är väldigt ensamma och kan man göra bara lite för att pigga upp deras vardag vill jag gärna vara med att bidra. Vi har mycket att lära av generationerna före oss, de har varit med om mycket och alla historier är så värdefulla att föra vidare.

Har du arbetat som volontär innan? 

Nja, inte på samma regelbundna basis som nu, men jag har varit med i olika event som volontär, bland annat med att dela ut förnödenheter till våra hemlösa.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept? 

Upplägget och att det är så uppstyrt, våra gäster behöver aldrig oroa sig om en fika blir av eller inte. Här vill jag även slå ett slag för gruppernas samordnare. Vår gruppledare, som också är volontär, gör ett kanonjobb och det alltid med ett glatt humör.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

Det skulle väl vara när vår enda man i sällskapet berättade att han var med under förlossningarna när hans barn föddes. Detta ifrågasattes starkt av några av damerna, som minsann hade jobbat inom vården på den tiden och männen fick minsann INTE vara med på några förlossningar. Herren stod givetvis på sig och när han till slut sa högt och tydligt ”men jag VET ju att jag var med, jag KRÄVDE det av läkaren att få vara med!”. Då ändrades stämningen och han blev väl höjd till skyarna över att ha varit så före sin tid.

För övrigt så uppskattar jag alla våra fikastunder, alltid högt och lågt, glädje och sorg. Jag får ut minst lika mycket som gästerna under dessa stunder. Älskar det verkligen! Och så får jag ju även chans att få använda min gamla finservis. Och alla dessa små kaffeskedar som släkten alltid köpte till mig när jag fyllde år som liten. Hatade dem då men å så uppskattade nu!

- Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag och Äldrekontakt? 

Den mest spontana reaktionen är ju alltid att det är en så bra grej att göra för de äldre och så blir de intresserade och vill veta mer.

Tack Josephine för att du förgyller gästernas liv och vill vara volontär hos oss!