Stort grattis till Eileen som i dagarna fyllde 100 år!

eileen-e1525292324222.jpg

Stort grattis på 100-årsdagen Eileen! Vi passade på att ställa några frågor till vår nya jubilar.

Har du något tips på hur man får ett långt liv?

Jag är vegetarian och tänker på att äta bra mat. Jag har aldrig rökt och dricker inte alkohol. Det är viktigt att vara ute i naturen mycket, att promenera och vara aktiv. Att lyssna på musik och att umgås med människor.

Du har upplevt när några av nutidens mest självklara tekniska uppfinningar trädde in i vår vardag, som exempelvis: radion, TV:n, tvättmaskinen, bilen och mobiltelefon för att nämna några. Vilka två innovationer tycker du har haft störst betydelse i ditt liv? Berätta gärna varför.

Det måste vara tvättmaskinen. Innan det fanns tvättmaskiner och varmt vatten i husen tog det så tid och var riktigt hårt arbete att tvätta.

Har du något råd till dagens unga?

Jag tycker att de ska vara nyfikna. Inte dricka alkohol och röka. Det är också bra att vara utomhus, simma, sporta. Vänskap är viktigt. Att utbilda sig, ta del av och inte utestänga sig för det som händer i världen.

Är det någon speciell anekdot ur ditt liv som du skulle vilja dela med dig av till våra följare?

Jag är född och uppväxt i England, London. Efter andra världskrigets slut var jag nyfiken och ville komma bort från det lite dystra och krigsdrabbade London. Jag åkte med ungdomsgrupper ut i Europa till bl.a Tyskland för att hjälpa till med röja upp efter kriget. Sedan arbetade jag i Danmark och därefter fick jag genom vänner tillfälle att åka till Sverige. Och här blev jag kvar. Jag gifte mej och fick familj och har nu har jag bott här i nästan 70 år. Jag har alltid älskat att resa. Min man och jag reste på många resor till intressanta länder över hela världen.

På min hundraårsdag hade jag en fest då alla mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn var samlade.

Mårten Björk