Några frågor till Månadens volontär Sonja, vår idérika chaufför och värd i Malmö

bild-sonja.png

Hej Sonja, vem är du?

Jag bor i centrala Malmö tillsammans med min sambo och våra två barn som är tre respektive 1,5 år gamla. Till vardags jobbar jag som regionansvarig för Hjärnkoll Skåne som är en ideell verksamhet och arbetar med att förändra attityder kring psykisk ohälsa. Saker jag tycker om och som engagerar mig är god mat, byggnadsvård och feminism.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag är idérik, bestämd och nyfiken. De som känner mig brukar även säga att jag är orädd och har en outtröttlig energi.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att vara i sällskap av äldre människor och har saknat det i vuxen ålder, då min mormor som är den enda äldre släkting jag har kvar bor långt bort. För några år sedan började jag också känna en lust att göra något för andra och när jag fick höra talas om Äldrekontakt förstod jag direkt att det var ett volontärarbete för mig.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Att det ger nya vänner över generationsgränserna samtidigt som det är ganska ”kravlöst” och väldigt roligt.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

Jag brukar köra två damer till och från våra fikatillfällen och en gång i våras bjöd de in mig på vinlunch på sitt seniorboende. Vi pratade bland annat om utanförskap bland äldre, homosexualitet och föräldraskap. Kommer länge, länge att bära med mig denna eftermiddag och dessa samtal i hjärtat.

Vad får du ut av ditt volontärskap?

Jag känner mening och gemenskap.

Varför skulle du rekommendera andra att bli volontär i Äldrekontakt?

För att det är värdefullt att möta äldre människor, lyssna till deras berättelser och låta dem ta del av ens egna. Det är så synd att det inte finns många fler naturliga mötesplatser i samhället för unga och äldre.

Vilket är ditt favoritfika?

Allt som kommer med grädde till!