Möt månadens volontär, vår energiska och glada chaufför Karin Grohman

namnlos.png

Hej Karin, vem är du?

Jag är 45 år och uppvuxen i Järfälla och nu bor jag i Enebyberg med min familj. Mycket av livet just  handlar just nu om att få ihop vardagen och det är ju inte alltid är lätt, men det gör också att man känner att livet händer hela tiden. Och det älskar jag! Jag tycker det är viktigt i livet är att känna sig tacksam över hur bra man har det och så långt som möjligt vara positiv mot sig själv och andra. Förhoppningsvis smittar det av sig.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag är energisk, glad och envis.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag letade efter något som kunde balansera upp mitt ganska resultatdrivande jobb. Jag provade några andra typer av volontärarbeten, men de passade mig inte eftersom jag inte kände den glädjen som jag känner när jag arbetar med Äldrekontakt. Det finns en sådan energi och vilja att dela med sig av vad man har lärt sig i livet – både bland volontärer och gäster. När man är över 75 år så har man hunnit lära sig väldigt mycket och det tycker jag är superhäftigt.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Det jag gillar mest är att man ses hemma hos en volontär. Det blir väldigt intimt och öppet. Sen är fika väldigt gott.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

Jag var tidigare chaufför på Kungsholmen och skjutsade hem en man som var 96 år gammal. Han var mitt sista stopp så vi hann prata om hans liv, och det var en otrolig historia. Han var född, uppvuxen och bodde på Kungsholmen och hade förlorat båda sina föräldrar när han bara var 16 år. Han berättade hur han tog hand om sin lillebror och hittade ströjobb för att försörja dem. Längs vägen hem mot hans lägenhet pekade han ut på vilka platser han hade jobbat, var han han hade fått gratis luncher osv . Sedan satt han och sjöng typiska arbetarklassånger, de han brukade sjunga som ung, i baksätet hela vägen hem. Det var helt otroligt, nästan som att göra en tidsresa. Jag har berättat hans historia för mina barn och den gjort gjorde stort avtryck även på dem.

Vad får du ut av ditt volontärskap?

Jag får nya insikter om livet men också många skratt och massor med energi

Vilket är ditt favoritfika?

Hembakade kanelbullar för det gör jag sällan själv

Varför skulle du rekommendera andra att bli volontär i Äldrekontakt?

Man mår så bra av att ge till andra och jag kan personligen tycka att de äldre har varit med och bidragit till Sveriges välstånd och nu rycks mycket bort för dem i form av service och annat, vilket gör att de har ännu svårare att komma ut och träffa andra. För några av de gäster som jag har träffat är den här fikan den stora händelsen i månaden. De klär upp sig och ser väldigt mycket fram emot den stunden. Och som jag tidigare har berättat så är det kul, lärande och man får massor med nya vänner!