Jessica Hansson: Månadens volontär!

Hängivna volontären Jessica Hansson har blivit utsedd till månadens volontär för mars! Hon är närmare bestämt chaufför i en av östermalmsgrupperna och bidrar alltid med värme och glädje till de äldre gästerna.

jessica.png

Vad jobbar du med till vardags?

Till vardags jobbar jag som säljare, på helger jobbar jag på Statoil, och så är jag kommunpolitiker också.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag skulle säga att jag har en väldigt positiv syn på livet och en vilja att vara väldigt lösningsorienterad. Att skratta är min absoluta favoritsyssla och jag tycker att glädje, skratt och humor är en väldigt viktig del av mitt liv och jag vill gärna att människor runt omkring mig också känner sig glada. Jag har svårt att vara sysslolös och mår som allra bäst när jag har många bollar i luften. Jag älskar att träffa nya människor och att pröva nya saker, jag kan till exempel aldrig välja samma sak från en restaurangmeny två gånger på raken.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag kommer ihåg att jag såg en tv-reklam där det var gamla människor som levde utan skälig mänsklig kontakt. Den högg till i hjärtat på mig. Jag tycker att ofrivillig ensamhet måste vara en av de värsta sakerna man kan få uppleva, och jag tycker att om man kan göra en annan människas vardag lite ljusare genom att erbjuda ett vänligt leende så är det självklart att jag vill ställa upp på det.

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss?

Jag tycker att Äldrekontakt är ett så fantastiskt koncept. Jag tycker alltid att man har mötts av sån värme. Man känner att det är genuint. Jag tycker att det är helt otroligt hur man får ihop detta gigantiska maskineri till något som blir så bra och så lättsamt.

Varför valde du att göra något för just äldre?

När jag flyttade tillbaka till Sverige så bodde jag med min mormor och morfar. Min mormor blev sjuk och jag och morfar tog hand om henne tills hon gick bort. Jag hade en enormt nära relation med min morfar tills han också gick bort för några år sen. Jag saknar dom enormt och saknar den inblicken man får genom att höra minnen och livsberättelser från någon som levat mer än dubbelt så länge som jag. Jag trivs i sällskapet av äldre och tycker om att ge lite extra tid för att hjälpa någon som format det Sverige som vi lever i idag. Jag älskar den tiden man får med äldre där man faktiskt pratar med varandra. Inga mobiltelefoner och inga sociala medier som stör. Man får chans att verkligen umgås. Jag tycker att alla har något att lära sig från den äldre generationen.

Har du arbetat som volontär innan?

Jag har tidigare arbetat som volontär på ett daghärbärge för Hemlösa och på Myrorna.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Jag gillar att det är så enkelt, och att det är så naturligt. Genom att träffas i hemmamiljö så blir det så familjärt och man lär känna varandra. Det är två timmar av glädje.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

Omjag ska ge exempel så blir jag glad när jag tänker på hur Valter reagerade när Gun pillade honom i nacken och sa att han behöver nog klippa sig.Valtevar nog inte förberedd på denna beröring och blev sådär gulligt röd i ansiktet och lite generad. Den känslan verkar aldrig försvinna, oavsett hur gammal man blir. Att få chansen att se såna småsaker när gruppen interagerar, det blir jag glad av. Närhet och beröring tycker jag är väldigt viktigt för att man ska må bra.

Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag och Äldrekontakt?

Jag tror inte jag har träffat på någon som inte jag berättat om Äldrekontaktför. Alla tycker att det är en så smart idé och många undrar hur de kan bidra. Jag försöker att lägga upp bilder på Instagramoch vara aktiv på Facebookför att ge alla en chans att se hur bra vi har det. Jag hoppas och tror att jag har lyckats få med några stycken på tåget. Folk blir glada av att höra om Äldrekontaktoch många säger att de känner sig inspirerade.