Måndadens volontär – Februari

Månadens volontär för februari är gruppledaren Ebba Frigell i Göteborg! Det bjuds på underhållande läsning när Ebba berättar om sina fikaträffar: ”Jag tog ett kort med min mobil på en av våra fikaträffar, och visade resultatet för underbara Rigmor, 86. Hon kommenterade motljuset och sa ‘men det är ingen fara, jag kan visa hur du gör i Photoshop sen!’”

ebba.png

Vad jobbar du med till vardags?

Jag är utbildad ekonom och jobbar med marknadsföring på ett online-företag inom modebranschen.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag är glad, ödmjuk och ganska så rolig om jag får säga det själv.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Och hur länge har du varit volontär för Äldrekontakt? Jag har varit gruppledare i Äldrekontakt i ett år. Jag hade fått för mig att jag bara sysslade med saker som hade med mig själv att göra, och ville göra något för någon annan. Jag hittade Äldrekontakt via Volontärbyrån och blev intresserad av att söka rollen som gruppledare.

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss?

Jag var fascinerad över de passionerade och engagerade människorna bakom organisationen som gör hela apparaten möjlig.

Varför valde du att göra något för just äldre?

Jag upplever att äldre ofta glöms bort i vårt samhälle idag, när mycket handlar om att jaga framtiden på olika sätt. Det senare blev extra tydligt för mig under sista delen på min utbildning när fokus låg på karriär och framtidsförberedelser. Lika mycket som mitt intresse för Äldrekontakt kom från en vilja att göra något gott för någon annan, var det för egen del ett sätt att tillföra lite nytt perspektiv i tillvaron. På ett samhällsnyttigt plan tror jag verkligen på att sammanföra äldre och yngre. På ett personligt plan saknar jag ofta min mormor, och hennes perspektiv på saker och ting som bara någon med rejäl livserfarenhet kan komma med. Eftersom hon inte bor i Göteborg fick jag möjligheten att träffa otroligt intressanta och varma äldre personer genom Äldrekontakt istället!

Har du arbetat som volontär innan?

Under gymnasiet besökte jag en dam på ett ålderdomshem en gång i veckan tillsammans med en kompis, via Diakonicentrum. Vi umgicks och hjälpte henne att komma ut och få lite frisk luft. Annars har jag varit engagerad i ett utvecklingsprojekt som syftade till att ta fram metoder för att öka social samhörighet i svenska förorter.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Att man jobbar så lokalt, trots att den centrala organisationen sitter i Stockholm. Det är inget tvingande, utan grundar sig på en tro på att människor vill och klarar av att göra gott för varann. Äldrekontakt har ett enkelt koncept, med en enkel struktur som gör det lätt för många att engagera sig!

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

På min första fikaträff behövde jag agera chaufför och jag hade inte kört bil på ett tag (och aldrig med automat som det visade sig att bilen jag hade lånat hade). Lite osäker puttrade jag iväg och hämtade upp två gäster. Jag märkte att de var lite oroliga. Vi hade sen en jättetrevlig träff hos en av värdarna, och först mot slutet av träffen erkände båda av damerna som jag hade skjutsat att de hade blivit riktigt oroliga när jag dök upp med bilen – jag såg ju inte ut att vara gammal nog att ha körkort! Vi skrattade länge åt det. Nu vet de att jag är 24 och kan köra bil! En annan rolig sak är att man ofta får sina fördomar om äldres förmågaatt ”hänga med” motbevisade. Jag tog ett kort med min mobil på en av våra fikaträffar, och visade resultatet för underbara Rigmor, 86. Hon kommenterade motljuset och sa ”men det är ingen fara, jag kan visa hur du gör i Photoshop sen!”

Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag och Äldrekontakt?

De tycker det är kul och är nyfikna. Jag hoppas att jag värvar någon på vägen!