Månadens volontär: Harald

Hur blir man lycklig? Det har månadens volontär i maj, Harald Moe, svar på. Harald är en av våra allra första volontärchaufförer. Vi vet att den hjälp som Harald erbjuder ”sina” gäster varje månad – alltid med ett leende. Tack för alla dina insatser Harald!

harald.jpg

Vad jobbar du med till vardags?

Egenföretagare inom beteende- och kommunikationsutveckling. Hur skulle du beskriva dig själv som person? En positiv och social 3-barnspappa, där min livsidé är att hjälpa andra människor att må bra. Dessutom är min livsmetafor ”Livet är ett äventyr”, vilket gör att jag är nyfiken och öppen för utmaningar.

Varför anmälde du dig som volontär?

Efter min separation skulle mina barn fira julafton hos deras mamma, och jag och barnen fira ihop på juldagen, så julafton blev ledig för mig. Jag tänkte då att jag kunde vara volontär på något alternativt julfirande, men det var ingen som ville ha mig. I efterhand har jag ju förstått att man måste kontrolleras för att säkerställa att man inte har något annan syfte med sitt volontärskap. Efter det hittade jag Äldrekontakts hemsida på nätet, och tyckte det lät attraktivt. Och det har det absolut blivit.

Varför valde du att göra något för just äldre? Det var faktiskt en ren tillfällighet från början, men efter några år som volontär så har jag insett vikten av att bryta ensamheten hos äldre människor. Det finns många ensamma där ute…

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss?

Jag fick ett mycket seriöst intryck, där människorna verkligen var intresserade av att hjälpa äldre att bryta ensamheten.

Har du arbetat som volontär innan?

Nej, jag har aldrig arbetat som volontär, men jag har på senare år börjat att arbeta lite med ungdomar.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Jag gillar att det är i lättsamma former. Genom att fika tillsammans förenas volontärer och gäster, oavsett ålder. Jag har dessutom intresserat mig för lyckoforskning, och kommit fram till följande: vill du bli lycklig? Hjälp någon annan att bli lycklig. Så därför kan jag uppmana alla som läser detta och inte är volontärer: vill du bli lycklig? Bli volontär i Äldrekontakt!

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, som gjort extra intryck på dig?

Ja, bland de första gångerna jag körde, så körde jag extra i en annan grupp. Birgit, då 92 år, var sist kvar i bilen, och eftersom konceptet innebär att ”hämta och lämna vid dörren” så följde jag henne upp till hennes dörr. Hon ville gärna visa hur hon bodde och bjöd in mig. Väl inne i hallen vänder hon sig mot mig och säger: ”Är du på Facebook?” Då insåg jag att vi volontärer kanske hjälper till att bryta ensamheten för äldre, men de äldre hjälper till att bryta gamla fördomar hos oss volontärer..!