Fyrbarnsmamman Annika har tid att vara volontär med Äldrekontakts upplägg

Första volontärporträttet för året gör vi med Annika Sillian. Vi är mycket imponerade av Annika och stolta att hon är volontär hos oss. Annika är väldigt omtyckt av både volontärer och äldre gäster i sin grupp. Läs mer om varför Annika varit engagerad i 3 år och vad det är i Äldrekontakts koncept som gör att hon hinner med att vara volontär med fyra barn, jobb och man som reser mycket.

Vad jobbar du med till vardags?

Arbetsterapeut på Nacka Seniorcenter Sjötäppan.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag älskar min familj. Sen älskar jag att fika, umgås med vänner och bara njuta av vardagen.

Varför anmälde du dig som volontär?

Jag hade sedan länge velat göra något extra för äldre men haft svårt att hitta något som inte tar upp hela min vardag. Jag har fyra barn, en man som reser mycket och ett heltidsjobb och var rädd att jag inte skulle räcka till och att vårt privatliv skulle bli lidande. Äldrekontakts upplägg med en insats begränsad till korta stunders arbete bara någon gång per månad eller per år beroende på uppgift kändes helt rätt. Det värmer hjärtat att se vad jag kan åstadkomma med bara några timmars insats varje månad, jag vet vad våra träffar betyder för de äldre. Nu har jag varit med i Äldrekontakt som volontär i drygt tre år och planerar vara med länge till…

Varför valde du att göra något för just äldre?

Jag har alltid haft ett stort intresse för äldre människor och vad de har att berätta, så det kändes naturligt att göra något för dem.

Har du arbetat som volontär innan?

Jag har letat efter något som både passar mina intressen och som jag hinner med men det har varit svårt! Jag har gjort mindre volontärinsatser tidigare men aldrig varit så engagerad som i Äldrekontakt.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Jag är ju galen i att fika och att umgås, så själva träffen är det som jag uppskattar mest. Skämt å sido, jag uppskattar att det är ett enkelt koncept med en träff per månad. Det är ett alternativ för de människor som är ensamma hemma och vill ha sällskap, som blir lite mer privat än vad en dagverksamhet kan upplevas. Här kommer man hem till människor, till deras hem, inte till en institution. Jag tror att många av våra gäster uppskattar just den delen. Att få träffas på en naturlig plats för dem, inte en plats som påminner om vad som eventuellt komma ska. Sen uppskattar jag att det inte är knutet till någon religiös verksamhet.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, som gjort extra intryck på dig?

Det allra bästa var nog när en av våra gäster och värdparet insåg att värdens far och gästen i fråga faktiskt båda varit uppväxta på samma gård, och umgåtts under hela skoltiden. Det är så underbart när stunder som denna kommer upp, när man inser att världen är så liten. Sen är det underbar att få höra gästerna berätta om deras liv. Men just detta var oslagbart!