Tack för din gåva!
År 2020 har varit ett speciellt år - framförallt för de äldre. Sällan har ensamhet och isolering varit så utbrett som nu.
Tack vare ditt stöd har Äldrekontakt under året kunnat skydda de äldre mot smitta och samtidigt hjälpa dem att uthärda isoleringen i väntan på vaccinet.
Våra 800 volontärer har hjälpt cirka 700 äldre i 35 kommuner med social kontakt, gemenskap per telefon samt mat och mediciner.
Stort tack! Det här är vad vi har åstadkommit tillsammans!
700 äldre har regelbundet fått hjälp med mat- och apoteksärenden
Vi har hjälpt äldre i 35 kommuner
Det första vi gjorde i samband med Coronakrisen var att ställa in alla träffar för att skydda de äldre från smitta. Vi insåg också att många av dem nu skulle få problem med att skaffa mat och mediciner, eftersom de inte har släkt eller vänner i sin närhet och dessutom inte är digitala. Vi ställde om verksamheten på en vecka och kunde därefter erbjuda hjälp i 35 kommuner.
Vår fördel är att de äldre och volontärerna i de allra flesta fall redan känner varandra – vilket skapar trygghet. Därtill innebär de extra samtalen varje månad mycket för de äldre som nu har blivit än mer isolerade. En vänlig röst som hör att allt är bra och har tid att prata en stund om även mer vardagliga ting.
Att hålla kontakt i en tid av isolering
Sällan har de sociala behoven varit så stora som nu. I vanliga fall hjälper Äldrekontakt äldre att träffas för att knyta nya kontakter och umgås över generationsgränserna. Nu när vi måste hålla distans hjälper vi ensamma äldre att hålla kontakten med andra jämnåriga i samma situation samtidigt som de får regelbundna, stöttande samtal av volontärer. Allt för att kunna känna sig trygg i en tid full av osäkerhet.
Tanken är att sammanföra gästerna så att de får möjlighet att prata med varandra, utöver kontakten med oss volontärer. Det vill säga prata med jämnåriga som befinner sig i en liknande situation och med liknande erfarenheter att dela med sig av.
ETT ÅR AV ENSAMHET
I jämförelse med år 2019 sökte allt fler äldre hjälp via 1177 för nedstämdhet, oro eller ångest under våren 2020 - vilket man förmodar är en konsekvens av de smittskyddsåtgärder som tagits vid under året.
I en svensk studie gällande fysiska och psykiska konsekvenser av de restriktioner som covid-19 burit med sig hos de äldre målgrupperna, uppgav nästintill hälften av svarsdeltagarna att isoleringen inneburit psykisk ohälsa. Deltagarna rapporterade bland annat sömnsvårigheter och depression.
Källa: folkhalsomyndigheten.se
“Tänk att utvecklingen har gått så långt att man kan sitta hemma i soffan och ändå vara tillsammans. Det är en härlig känsla.”
GEMENSAMMA TELEFONFÖRELÄSNINGAR
Ett viktigt komplement år 2020 var våra telefonföreläsningar som hålls varje vecka av nya föreläsare med olika teman.
Deltagandet ger dels rum att kunna ställa frågor direkt till föreläsaren, men även för diskussion deltagarna sinsemellan. På detta sätt har vi kunnat öka känslan av social och intellektuell stimulans hos de äldre när behovet varit som allra störst.
“Det var så upplyftande, vi pratade om ditt och datt, och sedan var det någon som sa något kul så vi fick skratta lite också.”