Äldrekontakt i Örebronyheter

 
 

I veckan uttalade vi oss i Örebronyheter om polisens senaste informationskampanj för att minska bedrägerier mot äldre. Enligt deras siffror ökade telefonbedrägerier mot äldre med 80 procent under 2022, något som vi tyvärr inte alls är förvånade över. De äldsta är den grupp som är minst vana vid teknologi och blir därför ofta måltavla. Har man inte heller någon i sin närhet att fråga om hjälp blir man extra utsatt.

De digitala samhällstjänster som tagit över alltmer de senaste åren är såklart bra, men vi hoppas att man ska göra mer för att inkludera och underlätta för de äldre att också kunna behärska dessa verktyg.

Hos Äldrekontakt får äldre inte bara träffa andra i samma situation utan också umgås med yngre volontärer som kan vara behjälpliga i att förklara hur digitala lösningar fungerar och hjälpa dem praktiskt. Vi önskar såklart att de som utvecklar tjänsterna ska ta ett större ansvar kring inkludering men är det inte möjligt önskar vi att de tar hjälp av den ideella sektorn och organisationer som vår, som möter äldre varje dag.