"Jag upplever hur viktiga de här träffarna är för de äldre"

 
 

Månadens volontär är 54-åriga Rickard Nordén, bosatt i Halmstad. Med två döttrar på 18 och 20 år lever Rickard ett liv med träning, träffar vänner och arbetar inom ekonomi som redovisnings- och finansstrateg på region Halland.

Rickard är sedan fyra år volontär som både fikavärd och chaufför när det behövs för sin grupp i Halmstad. Gnistan för att göra något för de äldre i samhället tändes när han en dag såg ett inslag på TV4.

”Jag tyckte Äldrekontakt lät som en fantastisk organisation och kände att jag ville vara med och bidra med något till andra människor. Jag gillar när det händer grejer, så min nyfikenhet ledde mig till att göra en intresseanmälan”

 Veckan efter tog Rickard kontakt och anmälde sitt intresse som volontär i Halmstad. Vid tidpunkten fanns ingen fikagrupp i Halmstad, men tack vare att det kom in fler och tillräckligt många intresseanmälningar kunde en ny grupp startas upp så småningom.

 “En dag ringde Äldrekontakt upp mig och frågade om jag fortfarande var intresserad, och det var jag ju såklart! Första månaderna var jag fikavärd för varje träff då det var lite glest med volontärer, men allt eftersom har vi blivit fler i gruppen och i dagsläget är jag chaufför när jag inte håller i fikaträffen”


 Varför känns det viktigt att just engagera sig för våra äldre?

”Dels känner jag själv att jag får en inre tillfredsställelse av att göra andra glada.
Jag upplever hur viktiga de här träffarna är för de äldre. Jag ser hur glada de blir, och då känns det bra att vi faktiskt heller aldrig ställer in en träff.”

Vad är det du gillar mest med att vara volontär hos Äldrekontakt?

“Att faktiskt kunna bidra med någonting så enkelt som sin tid, och som gör direkt skillnad för de äldre. Jag tycker mycket om att bjuda in folk till mitt hem, så både jag och de äldre ser fram emot de här träffarna. Jag ser hur ensamma de är, så de här träffarna ger väldigt mycket åt båda håll.”


Har du något speciellt minne från din tid som volontär? 

“På en fikaträff när jag var värd gjorde jag ett bildspel med gamla fotografier från Halmstad. De äldre fick gissa vad som fanns på den platsen idag. Vissa platser var lätta att identifiera medan andra var svårare, men det var kul och ett uppskattat inslag på träffen.”

Vad vill du säga till den som funderar på att bli volontär?

“Om man har viljan och tycker att det låter kul tycker jag man ska våga ta steget. Jag är helt övertygad om att det kommer passa den som vill göra gott för någon annan.
Träffarna ger så mycket, både för de äldre och för oss volontärer”