"Det där att åldern bara är en siffra är sant."

 

Britt Cederlund är en aktiv 94-åring som gillar att gå på utställningar, besöka restauranger och ta för sig av Stockholms kulturutbud. Det där att åldern bara är en siffra är sant, menar hon.

Många av Britts jämnåriga vänner har inte riktigt samma ork som hon själv har, berättar hon. Därför betyder vänskapen som har vuxit fram mellan Britt och en av Äldrekontakts volontärer väldigt mycket. Att de fann varandra började med att volontären skjutsade Britt till en av fikaträffarna. 

– Jag vill hålla igång som jag alltid gjort. Så jag sa till henne att jag gärna skulle åka och se den nyrenoverade Östermalmshallen och gå på Millesgården och se Stig Lindberg-utställningen. 

Volontären nappade direkt på förslaget. Britt berättar:

– Ja, men visst, det ska vi göra! sa hon till mig. Och det har vi gjort. Det var så fint. Och nu har jag fått en vän i den här underbara volontären.

”Det är ovärderligt att få vara med henne!”

Sedan dess har Britt och hennes väninna rest och hälsat på Britts dotter som bor utanför Katrineholm och sovit över där i flera nätter, och många andra roliga saker. Britt är mån om att berätta hur mycket hon värdesätter deras vänskap, och inte bara till andra.

– Jag sa till henne: Du betyder fantastiskt mycket för mig. Och då sa hon: Du betyder mycket för mig också. Det är ovärderligt att få vara med henne!

“Jag känner mig ungefär som om jag var 70, 80, där någonstans.”

Britt är så pigg och aktiv att en läkare hon träffade för en tid sedan var tvungen att titta två gånger i journalen när han läste hennes personnummer.

– Hon tittade på mitt namn och mina siffror och så sa hon: Men Gud! Är det så mycket? Din biologiska ålder är inte över åttio!

Det tycker Britt låter rimligt.

– Då blir man så glad och berättar för alla. Men jag känner också så! Jag känner mig ungefär som om jag var 70, 80, där någonstans. Jag kan inte fatta att åren har gått och jag är så här pass gammal. Det där att åldern bara är en siffra är sant.

Underbart med klassisk musik

När Britt inte är ute på aktiviteter finns det gott om saker hon tycker om att göra även hemma. Böcker, tidningar, frågeprogram på tv och direktsända konserter är något hon uppskattar mycket.

– Jag har många böcker kvar efter min man, så jag kan ta fram en bok och läsa. Men det hinner jag sällan. Igår fick jag tio stycken tidningar av en väninna, så nu har jag att göra en vecka framåt. Tv tar också mycket tid från mig, säger hon.

Frågesporter på tv är det Britt allra helst tittar på, favoriten är Postkodlotteriet. 

– Jag är så stolt när jag kan alla frågor som de inte kan. Jag kan hänga med rätt bra upp till hundratusen. Jag älskar det!

När det sänds program med klassisk musik är hon glad över att kunna njuta av de sköna tonerna hemma i soffan.

– När det är en stor konsert på lördagar och filharmonikerna spelar Beethovens nia eller något liknande, det är underbart att kunna se sådana saker på tv.

Gemenskap och umgänge över generationerna

Äldrekontakts fikaträffar deltar hon i regelbundet sedan tre, fyra år tillbaka. 

– Jag tänkte att man är ganska ensam i den här åldern och att det vore kul att träffa jämlika. Så jag anmälde mig och på den vägen är det. 

Gemenskapen och umgänget över generationerna värderar Britt högt.

– Det är roligt att träffa människor i alla åldrar, och det är så roligt när de yngre ser upp till en och inte tvärtom. Det uppskattar jag väldigt, avslutar hon.

 
Månadens gästAlicia Hanze