"Ett missat möte är en missad chans att se och bekräfta varandra"

Skärmavbild 2019-09-13 kl. 11.02.41.png

Hej Michael! Du är månadens volontär hos Äldrekontakt! Berätta lite mer om dig själv.

Jag är pensionär, 71 år, tidigare systemutvecklare. Jag saknade mina sociala kontakter när jag gick i pension och min dotter tipsade då om Äldrekontakt. Jag är en lugn , enkel och social person som förundras över vår natur. Är nu inne på mitt åttonde år som chaufför för Äldrekontakt och mitt första intryck av Äldrekontakt var att det var en seriös och väl genomförd idé att hjälpa ensamma äldre. Jag kände direkt att det var något jag ville vara delaktig i.

Varför valde du att engagera dig och göra något för äldre?

Jag har en egen tanke att livet egentligen består av möten, möten som är viktigare än vi tror och som inte får slarvas bort. Ett missat möte är en missad chans att se och bekräfta varandra. Möten gör oss synliga och delaktiga i livet runt omkring, vi blir pusselbitar i livets och tidens stora pussel. Jag tror att det är väsentligt för oss människor att känna att vi är deltagare och inte bara åskådare.
Många äldre personer hamnar helt oförskyllt ofta utanför. De har vänner, som det kan vara svårt att träffa, som bor långt borta, som är sjuka, som har ålderssjukdomar som gör det svårt att konversera. Vännerna blir också av naturen färre och färre. Jag kände att ensamheten var ett stort problem för dessa äldre, som inte längre blev sedda och som inte kunde känna samma delaktighet i ”livet utanför” lägre. Därför gladdes jag mycket åt att få möjlighet att hjälpa dem att träffa andra genom Äldrekontakt. Jag har med tiden blivit ytterligare förvissad om att det är just ensamhetskänslan, som är tyngst för många äldre.

Har du tidigare engagerat dig som volontär ?

Ja både i unga år och senare i livet. Jag hade fått mitt första barn 1978 och jobbade intensivt med ”Folkkampanjen mot kärnkraft”. Den hemska känslan av kärnvapenhotet, som jag upplevt levde kvar i mig. Tekniken för kärnvapen och kärnkraft är ju ”syskon”. Den känslan ville jag inte att mina barn skulle behöva uppleva. Sedan var jag även hösten 2015 volontär i ”Refugee welcome” med flyktingmottagandet i Lidingö.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Att de äldre får möjlighet ”att synas” och träffas. Själva idén och konceptet är egentligen suveränt enkelt och lätt att förstå. Inga stora förberedelser, inte svårt att utföra, fungerar var som helst i landet.
Det krävs dock styrning med några riktiga eldsjälar samt volontärer som utförare.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

Jag minns mitt allra första uppdrag. Då skulle jag hämta några gäster med min bil. Dagen innan hade jag ringt och berättat att jag var ny chaufför och när jag skulle komma. – Då ska jag vara klar, sa hon. Då jag kom fram frågade hon oroligt om det var jag som hette Michael och skulle skjutsa henne. Hon hade precis innan jag kom klivit in i en annan bil, som hade stannat framför hennes grind. Mannen hade sett mycket förvånad ut. Det var nämligen fiskbilen! Idag får gästerna bilder på både varandra och oss volontärer.

Tack Michael för att du under dessa år hjälp våra gäster och vi ser fram emot fler år!