Juristen Emilia är månadens volontär

Skärmavbild 2019-04-17 kl. 10.23.47.png

Hej Emilia! Grattis till nomineringen, vill du berätta lite om dig själv?

Jag heter Emilia Fång och har just börjat vänja mig vid att vara 40 år. 

Vad jobbar du med till vardags?
- Jag arbetar som bostadsrättsjurist och hanterar juridiska frågor i bostadsrättsföreningar: det kan handla om såväl teoretiska frågor (formalia kring stämmoarbetet, regler för hur man kallar till stämma, om styrelsen är beslutsför etc.) som betydligt mer praktiska (pågående vattenläcka – vem ansvarar, otillåten andrahandsupplåtelse, störande pianospel osv.). Dessutom åker jag runt i landet och håller kurser för våra föreningar. Det är ett jätteroligt och omväxlande jobb!

Hur skulle du beskriva dig själv som person?
-
Jag har alltså på riktigt beskrivit mig själv som ”charmig” med ett ord i ett personlighetstest, det blir jag fortfarande retad för! Men glad, spontan och pratsam ligger rätt så nära till hands. 

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär? Och hur länge har du varit volontär för Äldrekontakt?
- Där kommer spontaniteten in – jag anmälde mig via en Facebook-annons, det dök upp i mitt flöde och verkade kul och vettigt. Dessutom krävde det inte så mycket tid vilket också gjorde det praktiskt möjligt med hänsyn till resten av livet med små barn och heltidsjobb osv. Jag har tidigare varit nyfiken på andra volontärorganisationer men det har ofta varit så att man har varit tvungen att åka till andra änden av stan, eller ställa upp flera gånger i veckan, eller annat som gjort att det fallit. Det här lät perfekt – bjuda på fika hemma hos sig själv några gånger om året, knappt någon ansträngning för mig men jättestor betydelse för gästerna. 

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss?
-
Det kändes seriöst och bra. Jag undrade mest varför jag inte hört talas om detta tidigare?

Varför valde du att göra något för just äldre?

- Dels funkade upplägget som fikavärd för mig rent praktiskt, dels vill jag att mina barn ska komma i kontakt med äldre personer. Mina far- och morföräldrar är alla avlidna sedan länge och därför träffar vi inte äldre människor så ofta. Mina barn brukar tycka om att sitta med på fikat och de äldre uppskattar även de små barnens närvaro. 

Har du arbetat som volontär innan?
- Jag har varit ledare på en del ungdomsläger och även arbetat ideellt med juridisk rådgivning för hemlösa, men det var många år sedan. Det har varit svårt att få tiden att räcka till men med Äldrekontakt har det funkat bra. 

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?
-
Jag tycker att det är så fint! Det märks så väl hur mycket det betyder för de äldre som kommer på besök. De är alltid så otroligt glada och tacksamma – och pratsamma. Jag gillar att det är valfritt hur mycket du har tid och möjlighet att engagera dig – antingen är du fikavärd om du gillar att bjuda på fika, eller så är du chaufför om du tycker att det passar dig bäst, att skjutsa till och från träffarna, eller så kan du bli gruppledare om du känner att du hinner styra upp hela gruppen med schema och administration osv. Jag har ställt upp och haft lite extra träffar när någon varit sjuk eller när det behövts pusslas lite, kanske två-tre gånger per termin – men det är fortfarande ganska lite jobb för så mycket som man får tillbaka i form av glädje och umgänge - och så känner man sig nöjd med sig själv ;) Ibland har jag bakat egna biskvier och gjort hemmagjord glass, för att jag har haft tid och tycker att det är roligt. Andra gånger har jag panikköpt färdiga bullar på Coop, det har gått lika bra! 

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

- Då måste jag ändå lyfta fram julafton. Jag och min sambo bjöd in alla äldre som är med i Äldrekontakt att fira jul hos oss, om de inte hade några andra att fira med. Vi hade två äldre damer på besök plus en hel del andra ensamfirande som vi hittat via Blocket (!), så totalt var vi åtta personer. Jag var lite orolig att det skulle bli stelt när folk inte kände varandra, men det var ingen fara! Alla pratade och skrattade för fullt så jag kunde stå och fixa i köket och höra hur de glammade i vardagsrummet. Damerna åt massor och var så glada, och en av dem stannade till nio på kvällen, och fick med sig en stor påse godis hem och var så nöjd med det. Det var superlyckat! 

En annan gång slog vi ihop två fikaträffar, när Södergruppen fick plötsligt återbud, så då var vi 18 personer i min lilla tvåa som jag bodde i då! Men det gick bra det också – kanske lite stimmigt om det skulle varit så jämt, men som en engångsgrej var det bara roligt. 

Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag och Äldrekontakt?
Jag får aldrig så många likes på Facebook som när jag lägger upp bilder från våra fikaträffar. Det är ju ett oemotståndligt koncept – fika ett par timmar och glada tanter och farbröder, hur kan man inte gilla det?! Däremot hoppas jag att fler nappar på att bli volontärer på riktigt också, och inte bara trycker gilla på Facebook. Det finns ju behov av fikagrupper överallt!