Inköpsekonomen Rebecca trivs i äldres sällskap

Rebeccamednyvan.jpg

Några frågor till månadens volontär Rebecca som är fikavärd för en av våra specialgrupper och har sina träffar på Växthuset, i Vällingby, där volontärerna bakar och tar med fika varje gång.

Hej Rebecca, vill du berätta lite om dig själv och vad du arbetar med till vardags?

Jag är 29 år, bor i Stockholm och arbetar som inköpsekonomi på ett e-handelsföretag inom sportbranschen.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag skulle beskriva mig själv som en trevlig och hjälpsam person som tycker om musik, träning och djur, bland mycket annat. 

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag hade precis flyttat från min familj i Göteborg till Stockholm. I och med flytten hamnade jag också långt bort från min familj, däribland min mormor som jag brukade hälsa på ganska mycket. Därför kände jag att jag ville göra något för någon annans mormor, eller farfar eller vad det nu kunde vara, som kanske inte heller hade sin familj nära.

Varför valde du att göra något för just äldre?

Jag har alltid trivts bra i äldres sällskap. Jag tycker att det är intressant att höra på historier från förr och hur det var att leva då, och det är kul att höra dem prata om utvecklingen som skett under deras livstid. Min mormor brukar till exempel säga att hennes mamma aldrig skulle trott henne om hon hade berättat att det idag finns en maskin som kan tvätta alla kläder. Många äldre människor har inte så många vänner kvar i livet och kanske inte heller någon familj i närheten, så för mig känns det viktigt att göra något för dem. 

Har du arbetat som volontär innan?

Jag har arbetat lite som volontär för Svenska Kyrkan, också kopplat till äldre. 

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

För den lilla tid man lägger ner får man så otroligt mycket i utbyte. En fika på två timmar kräver egentligen väldigt lite av mig men ger så mycket tillbaka. Det är väldigt givande att känna att man faktiskt gör något som betyder något för en annan person. Dessutom är det flexibelt och bra uppstyrt! 

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

Det finns en gäst som jag ömmar för lite extra mycket, en oerhört snäll och ödmjuk person. Hon har ingen familj kvar i livet och uppskattar verkligen våra fikaträffar så mycket. Bland annat så har hon berättat så spännande historier om sitt tidigare arbetsliv - hon är över 80 år, och att ha karriär som kvinna var absolut ingenting man tog för givet på den tiden hon var yrkesverksam. Det kändes som att hon lös upp när hon fick återberätta saker som hon hade jobbat med och hon mindes så mycket detaljer. Det var fint att lyssna på!

Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag och Äldrekontakt?

Nästan alla blir nyfikna och intresserade av att hjälpa till själva, vilket jag också rekommenderar dem att göra! Jag tror att många är rädda för att volontäruppdrag ska ta för mycket tid i anspråk, just därför är Äldrekontakts koncept så bra. 

Tack Rebecca och alla er andra volontärer som förgyller vardagen för våra gäster varje månad!