Stort Grattis till Ingrid som fyllde 100 år nu i dagarna!!!

img_4422-e1522835912273-935x1024.jpg

Vi passade på att ta vår nyblivna 100-åring på pulsen.

Har du något tips på hur man får ett långt liv?

Ja, brukar äta nyttigt, dricka mycket vatten, ha positiva tankar, försöka att inte stressa och motionera en liten stund varje dag. Jag har t ex cyklat hela mitt liv, ända till dess jag fyllde 90 år.

Du har upplevt när några av nutidens mest självklara tekniska uppfinningar trädde in i vår vardag. Vilken skulle du säga har haft störst betydelse i ditt liv?

Jag kommer ihåg när jag var liten, att min pappa som var ingenjör, själv hade konstruerat den första radioapparaten i Örebro. Pappa hade egen elektrisk firma, ”Elektriska apparatfabriken”. Radioapparaten var försedd med hörlurar och vi barn satt tillsammans och lyssnade på radioprogrammen.

Har du något råd till dagens unga?

Jag tycker man ska undvika tobak och sprit och inte bry sig om grupptryck från kamrater.

img_4282-e1522836418720-768x1024.jpg

Är det något speciellt  ur ditt liv som du skulle vilja dela med dig av till våra följare?

När min pappa var ung, reste han till Amerika och fick plats i Boston vid en fabrik för självspelande pianon. 1910 träffades mina föräldrar i Västerås och gifte sig 1910 och några år senare föddes min äldsta syster Gunhild, som var mycket konstnärligt begåvad. Familjen flyttade till Odda i Norge, där min pappa fått en chefspost, och där föddes min lillebror Harald. Själv föddes jag i Torshälla 1918 och min syster Mary föddes i Eskilstuna, två år senare. När jag var nyfödd drunknade min lilla bror Harald i Eskilstunaån. Därefter flyttade vi till Örebro och där föddes min lillebror Erik, till stor glädje för mina föräldrar.

Jag kommer ihåg när jag var fyra år och barnmorskan kom och visade upp vår nyfödde lille bror för oss systrar. Jag minns hur vi lekte i vår stora trädgård – den hade massor av olika fruktträd – och min syster Gunhild brukade klättra upp i ett stort bigarråträd och kasta ner bär till oss.

Jag har bl a arbetat som sekreterare, vid Bofors Nobelkrut i Karlskoga, på Inteckningsbanken i Stockholm och jag har haft anställning som utlandskorrespondent för tyska och engelska generalagenter i Stockholm. Under 1949- 1950 arbetade jag och min syster Mary, vid ”Royal Wanstead School” i London, med föräldralösa barn som förlorat sina föräldrar i 2:a världskriget. Efter en kortare vistelse i Edingburgh lyckades vi få plats som undersköterskor vid ”Annie McCall Hospital” i London, Clapham Common. Jag har även undervisat i engelska och tyska och har ordnat med egna ferieskolor för skolungdom under sommarloven, till Tyskland under 60-talet. Mina intressen är litteratur, språk, klassisk musik och att resa naturligtvis. Vid hemresan från London sommaren 1950 reste vi först över till Paris och sedan ner till Nice och Cannes på Rivieran. Vi ämnade oss sedan vidare ner till Rom eftersom det var ”jubileumsår” och vi ville ”välsignas” av påven, liksom många andra resenärer. Men min syster Mary orkade inte med värmen så vi fortsatte till svalare trakter, upp i bergen till Turin. Därifrån åkte vi vidare till Milano, och till Como i Schweiz. Vi bodde bland annat i ett kloster i ett par dagar eftersom det inte fanns några lediga rum och så vandrade vi över Alperna och fortsatte med buss ner till Paris där biljetten till Stockholm väntade. Jag har också varit i Florida, Las Vegas, Kalifornien, New York, Mexico, Tunisien, Marocko, besökt de flesta av Europas länder och deras huvudstäder. Precis som mina föräldrar har jag flyttat mycket. Som vuxen har jag även bott i Karlskoga, Stockholm, London, Linköping, Karlstad, Örebro och Malmö, därför att min man som var agronom, fick förflyttning till olika län genom Lantbruksstyrelsen i Stockholm. Vi bodde under lång tid i Karlstad, och sedan i Örebro, och efter pensioneringen bosatte vi oss i Malmö.

När min pappa var ung, reste han till Amerika och fick plats i Boston vid en fabrik för självspelande pianon. 1910 träffades mina föräldrar i Västerås och gifte sig 1910 och några år senare föddes min äldsta syster Gunhild, som var mycket konstnärligt begåvad. Familjen flyttade till Odda i Norge, där min pappa fått en chefspost, och där föddes min lillebror Harald. Själv föddes jag i Torshälla 1918 och min syster Mary föddes i Eskilstuna, två år senare. När jag var nyfödd drunknade min lilla bror Harald i Eskilstunaån. Därefter flyttade vi till Örebro och där föddes min lillebror Erik, till stor glädje för mina föräldrar.

Jag kommer ihåg när jag var fyra år och barnmorskan kom och visade upp vår nyfödde lille bror för oss systrar. Jag minns hur vi lekte i vår stora trädgård – den hade massor av olika fruktträd – och min syster Gunhild brukade klättra upp i ett stort bigarråträd och kasta ner bär till oss.

Jag har bl a arbetat som sekreterare, vid Bofors Nobelkrut i Karlskoga, på Inteckningsbanken i Stockholm och jag har haft anställning som utlandskorrespondent för tyska och engelska generalagenter i Stockholm. Under 1949- 1950 arbetade jag och min syster Mary, vid ”Royal Wanstead School” i London, med föräldralösa barn som förlorat sina föräldrar i 2:a världskriget. Efter en kortare vistelse i Edingburgh lyckades vi få plats som undersköterskor vid ”Annie McCall Hospital” i London, Clapham Common. Jag har även undervisat i engelska och tyska och har ordnat med egna ferieskolor för skolungdom under sommarloven, till Tyskland under 60-talet. Mina intressen är litteratur, språk, klassisk musik och att resa naturligtvis. Vid hemresan från London sommaren 1950 reste vi först över till Paris och sedan ner till Nice och Cannes på Rivieran. Vi ämnade oss sedan vidare ner till Rom eftersom det var ”jubileumsår” och vi ville ”välsignas” av påven, liksom många andra resenärer. Men min syster Mary orkade inte med värmen så vi fortsatte till svalare trakter, upp i bergen till Turin. Därifrån åkte vi vidare till Milano, och till Como i Schweiz. Vi bodde bland annat i ett kloster i ett par dagar eftersom det inte fanns några lediga rum och så vandrade vi över Alperna och fortsatte med buss ner till Paris där biljetten till Stockholm väntade. Jag har också varit i Florida, Las Vegas, Kalifornien, New York, Mexico, Tunisien, Marocko, besökt de flesta av Europas länder och deras huvudstäder. Precis som mina föräldrar har jag flyttat mycket. Som vuxen har jag även bott i Karlskoga, Stockholm, London, Linköping, Karlstad, Örebro och Malmö, därför att min man som var agronom, fick förflyttning till olika län genom Lantbruksstyrelsen i Stockholm. Vi bodde under lång tid i Karlstad, och sedan i Örebro, och efter pensioneringen bosatte vi oss i Malmö.

Mårten Björk