Vår verksamhet fungerar och de äldre blir mindre ensamma

I december genomfördes Äldrekontakts årliga kvalitetsutvärdering bland fikande gäster och resultatet visar att de månatliga fikaträffarna gör en stor skillnad i de äldres liv.

Hela 97 % av Äldrekontakts gäster trivs i sina grupper. Vidare säger tre av fyra att de känner sig mindre ensamma sedan de började i verksamheten och fick möjlighet att knyta kontakt jämnåriga i samma situation. 87% säger dessutom att Äldrekontakts fikaträffar är viktiga för att de ska må bra.

Det här är ett fint kvitto på att verksamheten fungerar och uppfyller sitt syfte. Att något till synes så enkelt som att en gång i månaden hjälpa människor att träffas ansikte mot ansikte faktiskt gör en signifikant skillnad i de äldres liv.

Här är några ord från två av våra gäster:

”Guldkant på tillvaron är när jag en söndag i månaden blir hämtad av en trevlig chaufför som gör sitt yttersta för att jag ska få det tryggt och åka till fikavärden som tar emot med öppna famnen och bjuder in mig till ett vackert dukat kaffebord med gott kaffebröd. Tillsammans med övriga gäster har jag ett par trevliga timmar med olika samtalsämnen och mycket skratt. Jag behöver inte oroa mig om hemfärden, chauffören har kört fram och snart är jag hemma igen, glad och bortskämd ser jag fram emot nästa fikaträff. Tack till er alla på Äldrekontakt! Träffarna betyder mycket på olika sätt: man får förväntningar att se fram emot, man får anledning att ”borsta upp sig” litet. Hoppas bli närmare bekant med en jämnårig (Det tar sin tid!!) Mycket stimulerande och lärorikt att umgås med så positiva intressanta unga personer i en god blandning med äldre. Tack för det storartade arbete alla ni volontärer utför.”

”Äldrekontakts träffar betyder mycket eftersom jag är en mycket ensam person, har ingen i släkten kvar i liv. Den enda person med nära relation är min dotter men det är inte så ofta hon har tid. Hon jobbar så mycket så det finns ingen tid över. 

Mårten Björk