Månadens volontär i maj: Martin Fast

Vi skänker ett stort Grattis till en av Södermalmgruppernas chaufför Martin Fast, som blivit utsedd till månadens volontär. Martin har varit volontär hos oss ett bra tag nu och vi har en stor tillit för honom och det arbete han lägger ner för våra gäster. I porträttet kan ni läsa lite mer om Martin och vad han tänker och tycker om Äldrekontakt bland annat.

martin-1.png

Hej Martin, vad jobbar du med till vardags?

Jag har jobbat som inredningssnickare, men tar det nu lugnt efter att min mor fick en stroke.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Som person är jag engagerad, empatisk, och försöker sprida glädje, nära till skratt och lika nära till gråt.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär? Och hur länge har du varit volontär för Äldrekontakt?

Jag kände att jag ville hjälpa på något sätt, eftersom jag inte har några barn eller annan överfylld tid så hade jag dessutom möjlighet. I cirka 1,5 år har jag varit med hos Äldrekontakt nu, tiden går snabbt när man har det trevligt!

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss?

Jag fick intrycket att det var en seriöst uppbyggd organisation, ni presenterade er väl.

Varför valde du att göra något för just äldre?

Min mormor gick bort alldeles för tidigt, nu bodde hon på en gård på landet i Hälsingland och hade flera vänner och mina morbröder runt husknuten, men jag tänker på många som sitter själva stor del av sin tid, det gäller ju såklart inte bara äldre, men det är ett steg till att göra samhället omtänksammare, och dom alla är så värda det efter allt dom gjort.

Har du arbetat som volontär innan?

Jag har varit med i sjöräddningen, och är med som polisens volontärer, även blodgivare, men det klassas väl knappast som volontär?

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Att dom är med och samordnar och knyter ihop grupper till att det som i vår grupp, funkar ”av sig självt”, så är det naturligtvis inte riktigt, men det flyter på väldigt bra inom gruppen. Och de övriga grupperna kan jag tänka mig.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

Jag lyssnade på SR P4 en dag för en tid sedan, och plötsligt var det en kvinna som ringde, hon ville få fram information om, och hylla den person som uppfann rullatorn, jag kände naturligtvis igen rösten från en i min grupp, det var väldigt roligt, och samtidigt en tankeställare om vilka ting som är uppskattade.

Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag?

Vanligaste frågan och reaktionen brukar vara:

– Får du någon ersättning för bensin?
– Nej
– Du har ett stort hjärta du Martin.