Josefine Friberg – Månadens volontär!

Månadens volontär är Josefine Friberg som är gruppledare för vår allra sydligaste grupp. Det är med stort förtroende som vi lägger ansvaret för våra malmögäster och volontärer i Josefines händer.

josefine.png

Vad jobbar du med till vardags?

Arbetar med Uppsökande verksamhet inom Kristianstads kommun, en hälsofrämjande verksamhet som syftar till att öka hemmaboende80-åringars fysiska, psykiska och sociala välbefinnande samt öka deras självständighet och livskvalitet i vardagen.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag är väldigt positiv som person och har lätt till skratt. Är det något jag är intresserad av arbetar jag målinriktat och energiskt, jag tycker om att utveckla och förbättra saker. Och så är jag väldigt envis, på gott och ont.

Varför anmälde du dig som volontär?

En dag fick jag för mig att jag ville börja volontärarbetaeftersom jag just då studerade och hade en del tid över. Jag var inne på Volontärbyråns hemsida och tittade lite allmänt på olika volontäruppdrag och hittade då Äldrekontakt som lät som ett oerhört spännande initiativ. Eftersom de skulle starta upp i Malmö anmälde jag mig och träffade därefter Claudia som pratade oerhört engagerat om organisationen. Det lät som ett så bra koncept att det var svårt att inte vilja vara volontär. Nu har jag arbetat som volontär sen maj 2014.

Har du arbetat som volontär innan?

Inte mycket. Ibland hjälper jag till som volontär inom Soppkök Malmö, men det är inte är alls lika mycket som inom Äldrekontakt.

Varför valde du att göra något för just äldre?

Jag har tidigare arbetat några somrar inom hemtjänsten och då märkt att det finns oerhört många äldre som inte bara bor ensamma utan även upplever ensamhet och ofta har svårt att ta sig iväg. Likaså i mitt arbete just nu, med hembesök hos äldre märks denna ensamhet. Svårigheterna att komma ut kan dels vara rent praktiska, att faktiskt ta sig ut, dels mer mentala delar som ofta grundas i dåligt självförtroende. Jag vill inte att äldre ska behöva spendera sina dagar i sådan ensamhet.

Vad gillar du mest med Äldrekontaktskoncept?

Enkelheten. Att det inte krävs mer än kaffe, fikabröd och samtal för att göra så stor skillnad hos äldre som det faktiskt gör.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, somgjort extra intryck på dig?

Vi hade tidigare en gäst, som tyvärr gick bort under hösten, vars son efter hennes död berättade hur mycket hans mamma hade uppskattat de fikaträffar hon deltagit i den sista tiden i livet. Då blev jag rörd till tårar, det värmde verkligen att få höra!

Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag?

De tycker det låter oerhört roligt, både för oss volontärer och för våra äldre. Ofta imponeras de av hur så lite kan ge så mycket.