Månadens volontär – september

Anna-Lena Rosendahl är utnämnd till månadens volontär för sin långa och varmt engagerande insats som gruppledare.

anna-lena_svartvit_1-kopia-812x1024.jpg

Vad jobbar du med till vardags?

Kundansvarig för partner inom tandvård på Försäkringskassan, fungerar som en länk mellan myndigheten och tandvårdens olika branschorganisationer och stora vårdgivare.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Social, öppen, gillar förändring/utveckling, rätt så otålig och gillar att bidra till helheten.

Varför anmälde du dig som volontär?

Jag har länge varit intresserad av äldreomsorgsfrågor och fick ett tips från en person i mitt nätverk om Äldrekontakt och tyckte att ert koncept verkade intressant.Har varit volontär sedan början början av 2010.

Har du arbetat som volontär innan?

Ja i Röda Korset

Varför valde du att göra något för just äldre?

Engagemanget har funnits länge, speciellt sedan de senaste årens debatt om äldreomsorgen i Sverige och jag tänker ungefär: ”Hur svårt kan det vara att få till det?”. Jag har haft möjlighet att se olika typer av äldreboenden i Sverige, alltifrån sådana där det luktat bajs i korridoren till sådant där jag själv skulle vilja bo när jag inte kan bo kvar hemma längre. Tycker mycket om att umgås med äldre, det är så häftigt att träffas över generationsgränser och få höra om olika livshistorier etc.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Ett enkelt, klockrent och långsiktigt koncept med ett tydligt syfte som inte ändrats över tid. Gillar också att det är en politiskt och religiöst obunden förening. Det är fantastiskt att man med så relativt enkla medel och insatser kan göra så stor skillnad. Det är en sådan positiv upplevelse för våra gäster. Tycker också om att få möjlighet att göra detta tillsammans med de andra volontärerna i vår grupp på Marys Café i Bromma, Anna, Anna-Karin, Emilia, Emelie och Jennifer!

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, somgjort extra intryck på dig?

Vi träffas normalt på Marys Café men vi hade bara två gäster denna söndag som kunde komma. Jag var också ensam värdinna den dagen (vi är annars två på Marys Café som tar med fika dit) så jag ordnade fikat hemma hos oss istället. En av gästerna tog med sig sitt dragspel och satt och spelade i vår matsal inför en något udda publik – vår ena katt Sally satt som klistrad på en stol framför dragspelaren och lyssnade andäktigt hela tiden. Förövrigt så vek hon inte från våra gästers sida under fikat och våra två gäster tyckte det var så mysigt att hon ville vara med, så de ringde hem till mig veckan efter och tackade igen!

Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag?

Alla tycker att det verkar vara ett spännande uppdrag och gillar konceptet när jag berättar!