Juristen Charlotte är månadens volontär

Månadens volontär i mars är Charlotte Haglind – gruppledare för en av våra grupper i stadsdelen Bromma i Stockholm. Hon tar sig ann sitt uppdrag med stort hjärta och engagemang, och det är med stor tillförlit som vi lägger ansvaret för gruppens äldre gäster i hennes händer. Läs mer om vad som driver Charlotte att engagera sig i Äldrekontakt:

Vad jobbar du med till vardags?

Jag jobbar som jurist på Stockholms Asylbyrå. I praktiken innebär det att jag företräder personer som söker uppehållstillstånd i Sverige.

Hur skulle du beskriva dig själv som person? Jag har många bollar i luften, är social, ressugen, vänfast och omtänksam mot mina medmänniskor och älskar såklart att fika

Varför anmälde du dig som volontär?

Jag flyttade till Stockholm för ett par år sedan och saknade då ett ideellt engagemang här, strax därefter fick jag höra om Äldrekontaktsfina initiativ. Jag ville vara fikavärdinna, men dessvärre var min lägenhet svårtillgänglig för de äldre. Föreningen föreslog då att jag kunde få bli gruppledare. Det kunde ju inte bli bättre! Jag har varit gruppledare för min grupp, med åtta härliga damer i Bromma, sedan augusti 2013. Genom att vara gruppledare samordnar jag träffarna och får på så sätt ha mer kontakt med mina damer och får möjlighet att följa med och fika varje månad.

Varför valde du att göra något för just äldre?

Jag saknar äldre människor i mitt liv. Det är en ynnest att få ta del av deras livsrikedom. De är så kloka. Att vara med i Äldrekontakt är min lilla insats för att sätta en liten guldkant på de äldres vardag.

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss?

Ett mycket positivt intryck. Jag imponeras av ideella föreningar som drivs av frivilliga eldsjälar. Äldrekontakt är en sådan som gör ett extremt viktigt arbete.

Har du arbetat som volontär innan?

Ja, det har jag. Jag har bland annat lärt ut barnkonventionen i skolor, arbetat som vittnesstöd på domstol och gett juridisk rådgivning till hemlösa och papperslösa

Vad gillar du mest med Äldrekontaktskoncept?

Enkelheten. Att en sådan liten insats kan betyda så otroligt mycket för både de äldre och volontärerna. Att vi tillsammans med enkla medel kan bryta isoleringen hos ensamma människor.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, som gjort extra intryck på dig?

Det är en riktig energiboostatt träffa min grupp och att få lära känna damerna. Även om de kan verka ensamma och små på jorden när vi talas vid per telefon så lyser de upp på fikorna och vi har riktigt roligt tillsammans. Att ta del av deras livskunskap, att få höra historier från förr och att se mötet mellan generationerna när vi fikar hos barnfamiljer. Jag kan inte välja ut en särskild händelse men jag rekommenderar det till alla.