Månadens volontärer – December

Jag hade älskat om nån hade gjort det här för min mormor och morfar om jag inte kunde träffa dem

Syskonen Björn & Maria Runow blev månadens volontärer i december. Vi uppskattar deras extra ordinära engagemang för Äldrekontakt i Södertälje. De bjuder hem på fika och skjutsar våra gäster varje månad, uppmärksammar Äldrekontakt på orten, och drog dessutom ihop en stor och fantastisk jullunch för 30-talet äldre. Tack för allt ni gör för våra äldre i Södertälje!

bjorn-och-maria.png

Vad jobbar ni med till vardags?

Jag har ett eget företag som levererar privatlektioner i matematik till skolungdomar i stockholmsregionen, och Maria jobbar på ett rekryteringsföretag ute i Södertälje.

Hur skulle ni beskriva varandra som personer?

Maria är en väldigt glad tjej som inte gillar att sitta still, oftast fullfart. Hon brinner för att hjälpa folk och har alltid ett skratt nära till hands. Björn är en sportig kille som gillar de flesta aktiviteter som innefattar en boll. Han är snäll, glad och hjälpsam. Dessutom väldigt intresserad av matematik och för att fylla livet med lite mer utmaning använder han nästan aldrig miniräknare. Vi båda är väldigt intresserade av andra människor och tycker det är väldigt kul att vara med på Äldrekontakts fikaträffar, där vi får chans att höra spännande historier från de äldre.

Varför anmälde ni er som volontärer?

Björn: en dag, när jag var lite uttråkad av vardagslivet, kände jag att jag ville göra något volontärarbete. Det naturliga för min del hade varit att hjälpa unga med matematik, men eftersom jag redan gjorde det mycket i arbetet kände jag att jag ville göra något annat. Jag googlade ”volontärarbeta” och hamnade jag på Äldrekontakts hemsida. Jag läste om konceptet och insåg snabbt att det här var något som jag ville vara med och stödja. Jag signade upp mig via hemsidan och någon vecka senare gick jag på intervju. Maria:Jag hörde om Äldrekontakt från min brorsa och efter att han varit på sin första fikaträff och berättat om hur kul det var- och hur glada de äldre blev- så kände jag att detta är något jag också ville bidra till.

Varför valde du att göra något för just äldre?

Björn: Min mamma har tidigare jobbat inom vården och hon har berättat skräckhistorier om äldre som klätt upp sig på julafton och väntat på besök, sen har ingen kommit. Jag kände att genom att vara med i Äldrekontakts verksamhet och vara chaufför till fikaträffar kan jag bidra till att minska ensamheten. Maria:Jag hade önskat att någon gjorde detta för mina mor- och farföräldrar om de var ensamma. Därför gör jag detta.

Har ni arbetat som volontärer innan?

Vi har båda jobbat ideellt i Friskis och Svettis förening. Vi gillade det mycket. Äldrekontakt är fantastiskt ännu mer givande- både för de själva och för dem som tar emot hjälpen.

Vad gillar ni mest med Äldrekontakts koncept?

Vi älskar att det för en gångs skull är de äldre som blir påpassade. Under våran uppväxt har det alltid varit så att man åker hem till mormor och morfar och man får allting serverat. Mat, godis, glass. You name it! De har alltid brytt sig så mycket om oss. Nu känns det otroligt bra att vi genom att vara med i Äldrekontakt får en chans att ”bry oss tillbaka” om de äldre.

julbild.png

I mitten av oktober bestämde vi oss för att arrangera en jullunch.Vi ville framförallt nå ut till de som kände sig ensamma och för att göra det använde vi Äldrekontakts kontaktnät. Vi ville att det skulle vara helt gratis att komma på evenemanget och planen var att följa Äldrekontakts koncept, men i jullunch-form. Vi ville att alla som önskade ha skjuts skulle bli körda dit av volontärer, maten skulle vara gratis och de äldre skulle få chans att prata med andra äldre, men även yngre människor.

Vi lyckades få 30 äldre att komma till detta evenemang och 22 frivilliga volontärer hjälpte till. För att finansiera evenemanget sökte vi sponsring från kommunen och lokala företag, de sponsrade oss med alltifrån pengar till mat. Vi samarbetade även med en skola som lånade oss högtalaranläggning och redskap som gjorde förvaring och uppvärmning av mat betydligt enklare.

De ville ha gick en volontär och hämtade maten åt personen ifråga. Det bjöds på gravad lax, julskinka, Janssons Frestelse, köttbullar i mängder och självklart julmust. Alla volontärer gjorde ett helt otroligt bra jobb med att serva de äldre under hela eventet.

När volontärer och äldre ätit klart tillsammans var det dags för fika. Under fikat bjöds det på underhållning av Mattias och Robert Kjellman, två brorsor med jättefina stämmor. Deras uppträdande var väldigt uppskattat bland publiken.

Innan det var dags att runda av evenemanget fick de äldre- till deras stora förvåning- tre julklappar var; en mössa, en toffifee-ask och en bok (av varierande titel). Det var fantastiskt att se de äldre vid denna tidpunkt- de kunde knappt tro på att ett stort gäng unga människor faktiskt var här och gjorde detta för dem och att de dessutom fick flera julklappar. Denna gång var det verkligen de äldre som blev påpassade- och det var så tydligt att de kände det också.

När eventet avslutats kom majoriteten av deltagarna fram till oss volontärer och tackade för att de fick komma, och önskade att det blev en repris nästa år samt att de var välkomna. Avslutningsvis så körde chaufförerna hem de äldre och vi alla som hjälpt till under denna dag kunde sova otroligt gott den natten. Det var ett otroligt lyckat evenemang. Dessutom var det sex nya äldre som signade upp sig för att vara med på Äldrekontakts fikaträffar.

Tre dagar innan julafton var det dags för jullunch. Vi hade tidigare under veckan förberett lokalen med julpynt och iordningställt den för eventet. Hela morgonen den 21a ägnades åt att laga mat. Alla volontärer med köruppdrag utgick från skolan och strax innan 14:00 var de tillbaka med sina äldre. När de äldre gick in genom entrén till matsalen möttes de först av en välkomstvärd och leddes sedan in till det bord de skulle sitta vid. Väl vid bordet serverades de varm glögg och pepparkakor. En stund senare annonserades det att mat fanns i buffé-form, och var nu redo att hämtas. För de äldre som önskade hjälp med att hämta mat fanns menyer med markeringsbara alternativ tillhands.

Mårten Björk