Låt oss presentera månadens volontär!

Martina Håkansson är småbarnsmamma, arbetar med TV och är chaufför i en av våra grupper på Kungsholmen: ”Jag fullkomligt njuter av att höra om deras liv och hur det var på till exempel någon tedans på 30-talet. Jag är vinnaren i det hela”.

martina.png

Vad jobbar du med till vardags?

Med TV

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

En glad, mode- och shoppingälskande skånsk småbarnsmamma. Väldigt organisatoriskt lagd, både privat och i min yrkesroll. Jag brinner verkligen för att saker ska bli bra och är det något jag lärt mig och vet så är det så att saker inte bara blir bra genom nåt slags magi – man måste jobba för det! Och jag bryr mig mycket om och gillar att ta hand om människor. Allt ifrån mina systrar och vänner till kollegor och mina älskade ”tanter” och ”farbröder”.

Varför anmälde du dig som chaufför?

Egentligen kan man säga att det var en slump. Min mamma gick bort i cancer för några år sedan och jag kunde under den enormt tuffa perioden sakna ett visst stöd som sjukvården inte kunde ge mig och som jag inte hittade någon annanstans. En tanke började gro i mig att jag skulle engagera mig på något sätt och bli det stödet som jag själv saknade. Under sökandet efter en sådan organisation råkade jag snubbla på Äldrekontakt och blev nyfiken på vad det kunde vara.

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom på intervju?

Att det kändes väldigt bra och seriöst. Jag var faktiskt lite nervös och funderade på om jag skulle hålla måttet för att få börja. Men väldigt snabbt insåg jag att alla inom organisationen är supertrevliga.

Varför valde du att göra något för just äldre?

För att Äldrekontakt jobbar aktivt för förhindra min egen största skräck – att jag ska bli ensam när jag blir gammal. Jag är livrädd för att sitta där själv utan att få komma ut, prata med andra människor eller ha någon att ta en kopp kaffe med. Om jag då nu kan göra något för att några äldre kvinnor och män just nu ska slippa vara ensamma – ja då är det min skyldighet att göra det. Sen känns det inte riktigt som att det är jag som gör något för dem utan snarare är det jag som får enormt mycket glädje, kunskap tankar och kärlek av dom. Jag fullkomligt njuter av att höra om deras liv och hur det var på till exempel någon tedans på 30-talet. Jag är vinnaren i det hela.

Har du arbetat som volontär innan?

Nej,jag har haft olika tankar på det sen jag var liten just för att jag gillar att få hjälpa till med det lilla jag kan.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Personligen så är det just kontakten med dessa fantastiska kvinnor och män, som jag aldrig skulle träffat och lärt känna annars, som är grejen. Samhällsmässigtså är det ju detta att man försöker bekämpa det farligaste vi kan utsätta våra äldre för – ensamheten!

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, som gjort extra intryck på dig?

Ja då!Det händer något nytt varje gång. Men ett tillfälle som jag aldrig glömmer är när jag och ett litet gäng damer lyckades stoppa biltrafik på den lilla delen av Drottninggatan där man faktiskt får köra bil i Stockholm. Det är ju inte helt enkelt att snabbt och smidigt lasta en bil med damer som har synproblem, trötta ben, hör illa och inte har kvar sin smidighet och snabbhet. Så det lyckades bli en helt fylld gata med bilar som tutade ilsket på mig under dessa tio minuter. Det var svettigt. Men vi skrattade gott J. Det som verkligen biter sig fast är ju som när jag i våras hämtade en dam för fika och hon berättar att hon inte träffat någon och varit ute sen innan jul. Att få höra sånt känns.