Inlägg i tidigare
Kvinnors kamp för rösträtt i Sverige

Christina Florin- professor emerita vid Stockholms universitet

Christina är professor emerita i kvinnohistoria vid Stockholms universitet. Hon har skrivit flertal böcker bl a om jämställdhetspolitik och kvinnors rösträttskamp.

Föreläsningen ska handla om hur svenska kvinnor erövrade rösträtten under stort motstånd från män. Vad var det egentligen för fel på kvinnor och vilka strategier användes i kampen? Det blev en kamp som tog 20 år innan de första kvinnorna kom in i Riksdagen.

Läs mer
Det är fint att vara tankspridd

Johan Rapp, författare och journalist

Varför glömmer vi namn, födelsedagar, nycklar, mobilen…? Och om det inte vore nog: spenderar närmare tio timmar/månad åt att leta efter saker! Måste det vara så? Blir det värre med åren? Hur fungerar egentligen minnet och hur får vi det att fungera bättre? Johan, grundare av de Tankspriddas riksförbund, svarar och förklarar.

Läs mer
Att välja glädje

KAY POLLAK - författare och filmregissör
Kay talar om hur han lärde sig att uppleva mer glädje i livet. Hur han lärde sig att livslust och glädje kunde vare ett val. Och han ställer frågan: Kan verkligen lycka vara ett val? Kay Pollak är filmregissören bakom den Oscarsnominerade filmen ”Så som i Himmelen” samt författare till ett flertal uppskattade böcker.

Läs mer
An Ever Closer Union?

TORBJÖRN LARSSON - forskare Statsvetenskap vid Stockholms universitet

Under 2020 har europeiskt samarbete och sammanhållning utsatts för påfrestningar och frågan kan ställas om medlemsstaterna inom EU bestått provet att hålla ihop och tala med en röst i stället för 27 röster. En av utmaningarna har handlat om Coronapandemin och hur medlemsstaterna reagerade på en oväntad, kris som krävde snabba beslut och snabbt agerande. Ett annat problemområde var slutförhandlingarna med Storbritannien om Brexit – ett hårt eller ett mjukt avsked? Till detta kom beslutet om en ny s.k. långtidsbudget för EU. Ett område där motsättningarna mellan medlemsstaterna brukar bli extra tydliga och plågsamma.

I denna föreläsning presenteras kortfattat vad konflikterna handlade om och vilka lösningar som söktes samt vad detta kan betyda för EU:s framtida sammanhållning och – möjligen – fördjupade samarbete.

Läs mer
Semlan och dess historia

AGNES ADOLFSSON LINDBERG - entreprenör & matinspiratör
Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg – kärt barn har många namn. Många är vi som äter semlor i februari. Men varför gör vi egentligen det?

Läs mer
Du-reformen och det nya niandet

ANDERS SVENSSON - chefredaktör & språkvetare
Du-reformens genombrott handlade inte bara om ett nytt tilltal. Duandet illustrerade en förändring där språket gick hand i hand med en strävan mot ett mer demokratiskt och jämlikt samhälle. Men nu verkar niandet vara på väg tillbaka. Och det är framför allt unga som niar äldre.

Läs mer
Om saffransbullen

AGNES LINDBERG

Saffransbullen är ett bakverk som förknippas med advent, lucia och jul. Men hur och när kom den till Sverige? Och vad ska den innehålla och hur ska den smaka? Idag finns det väldigt många olika versioner av dem och smaken är ju olika. Svaren på dessa frågor och lite annan kuriosa kommer Agnes att dela med sig av i denna föreläsning.

Läs mer
Så undviker du bedragarna

BJÖRN SEETH - polis & expert på bedrägerifrågor. Antalet bedrägeribrott mot äldre över telefon, så kallad vishing, har ökat lavinartat. Björn Seeth från polisens nationella bedrägericenter arbetar med den här typen av ärenden ger tips på hur du undviker att drabbas.

Läs mer
Så fungerar tandvårdsstödet

LOUISE HÄGGLUND - tandläkare Aqua dental

Tycker Du att det är svårt att förstå hur tandvårdsstödet fungerar, eller vad Du som patient kan förvänta dig? Tandläkare Louise berättar om det statliga tandvårdsstödet – hur det fungerar, hur det skiljer sig från regionernas, vilka kostnader Du som patient kan förvänta dig och hur högkostnadsskyddet tillämpas.

Läs mer
Lycka på allvar.

KATARINA BLOM - psykolog, föreläsare och författare

Vad är egentligen att må bra? Här avlivar Katarina myter om lycka och visar istället på vad vetenskapen har att lära oss om välbefinnande. Vad är det vi kan påverka - och vad är det vi inte kan påverka? Varför handlar det inte om att bara tänka positivt? Och vilken faktor är egentligen viktigast för välbefinnandet? I denna föreläsning lär vi oss hur vi stärker oss själva och andra.

Läs mer
Att resa genom Afrika en folkvagnsbuss

KRISTINA ÖSTRÖM - frilansjournalist och föreläsare

Tänk dig att resa runt hela Afrika med en enkel VW-buss. Kristina Öström och hennes man gjorde det, från norr till söder, genom Sahara och en väldig massa länder – och så upp igen, från Sydafrika, hela vägen hem. Hör hennes berättelse om sandstormar, övernattningar i öknen och spännande möten!

Läs mer
Ett samtal med Sven Melander -om livet som underhållare

SVEN MELANDER - journalist, programledare och skådespelare

Sedan 80-talet har Sven Melander varit en av landets främsta underhållare. Nöjesmaskinen, Nöjesmassakern, Sällskapsresan och Snacka om Nyheter är TV-program som är starkt förknippade med Sven. Men hur började allt – hur blev det som det blev och vem är SvenMelander? Under samtalet med Sven kommer ni att få ta del av hans berättelse och hur han ser på sin roll som underhållare. Men även få veta vilka personer som präglat honom och om hans starka samhällsengagemang i olika frågor där han inte är rädd för att ta ställning och ifrågasätta normer, hierarkier och allmänt tyckande.

Läs mer
Välmående i modern tid.

Daniel Brodecki, personalvetare och grundare av Mindclub

Det mentala gymmet bjuder in till ett samtal för att prata om inställning, attityd, hormoner och hur vi kan känna välmående i modern tid. Detta är något som blivit särskilt påtagligt under Coronapandemin som leder till att många känner sig mer isolerade. Föreläsningen avslutas med en guidad meditation och reflektion där vi trots isolering kan känna närhet till andra och tacksamhet för allt vi har. För mer info: www.mindclub.se

Läs mer
Agenda 2030: hoppet om framtiden

Johanna Sandahl, Ordförande för Naturskyddsföreningen och EEB

Klimatlarm, miljökatastrofer, krig och konflikter, växande samhällsklyftor och fattigdom - hoten mot jordens och allas vår överlevnad tycks eskalera och utmaningarna bli allt fler. Men det finns hopp! Agenda 2030 är en överenskommelse mellan världens ledare om 17 globala hållbarhetsmål. Johanna berättar om Sveriges ambitioner och hoppet om en ljusare framtid.

Läs mer
Viruset och världen

Johan Norberg, idéhistoriker, känd författare & debattör.
Vad kan historien lära oss om pandemier? De har funnits i alla tider och de har ofta förändrat och ibland förstört civilisationer. Ibland har de skapat mer nationalism och en jakt på syndabockar, men ibland har de också stärkt gemenskaper och gjort människor mer villiga att hjälpa varandra. Denna föreläsning är en resa genom pandemiernas historia, som ger oss mer insikt om vad det är vi går igenom den här gången.

Läs mer