Möt månadens volontär Emily Feijen, en social och omtänksam chaufför

emily-och-ulla-kajsa.jpg

Hej Emily, vem är du?

Jag och min sambo Mattias bor i ett hus på Lidingö med min dotter och hans tre barn. Varannan vecka är det fullt ös med skjutsning till skola, aktiviteter och stora familjemiddagar hemma. Den andra veckan blir det mer middagar ute på restaurang och weekendresor. En ganska härlig mix, förutom att vi saknar barnen ena veckan såklart. Jag är omtänksam, aktiv och social med många intressen. De senaste åren har jag fördjupat mig inom personlig utveckling och mindfulness, något som jag haft stor glädje av. Det gör bland annat att jag njuter mer av livet här och nu.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag läste om Äldrekontakt i lokaltidningen och kände direkt att jag ville vara med. Konceptet fika, kontakt med äldre och en lokal aktivitet lät perfekt för mig. Jag hade nyligen flyttat till Lidingö och tyckte det var ett trevligt sätt att lära känna nya människor i min närhet på. Att dessutom kunna vara till glädje och stöd för andra kändes extra roligt.

Vad gillar du mest med Äldrekontakt?

Upplägget med en volontär i varje fikagrupp som organiserar träffarna är väldigt bra. Det gör att vi lyckas få ihop en fika i stort sett varje månad, vilket är oftare än jag ses med många av mina andra vänner.

Hur är det att vara volontär?

Jag slås ofta av hur öppna och sårbara de äldre vågar vara när vi ses och fikar. Deras berättelser om sådant som varit och hur de har det nu, skapar varma känslor och ibland också någon tår i ögat.

Ibland är volontärernas barn med på fikaträffarna, vilket de äldre uppskattar. Min 7-åriga dotter har varit med några gånger brukar ha många intressanta funderingar efteråt. “Men hur lagar han mat om han inte ser något?” undrade hon efter att vi skjutsat hem en äldre man som fått svårt att se. Hon höll snällt upp dörrar när vi hjälpte honom upp till lägenheten.

Vad får du ut av ditt volontärskap?

Vi volontärer överöses ofta av tacksamhet från de äldre på fikaträffarna för att vi organiserar, skjutsar och ordnar med fika. Jag tycker dock att det är en win-win situation eftersom jag har jättetrevligt på träffarna och får många fina vänner, såväl yngre som äldre.

Varför skulle du rekommendera andra att bli volontär i Äldrekontakt?

Det ger en extra dimension till livet. Särskilt om man, som jag, inte längre har några mor- eller farföräldrar kvar i livet. Vi har så mycket att ge varandra, generationer emellan.

Vilket är ditt favoritfika?

Hembakat! Det ligger något extra kärleksfullt i det.