Kom och fika med oss!

Har vänkretsen tunnats ut på senare år? Vi vet att det ibland kan behövas lite hjälp på traven att knyta nya kontakter. Därför ordnar vi fikaträffar varje månad som bjuder på en trevlig pratstund och skratt över en fika. Våra värdfamiljer bjuder på fika hemma hos sig och de som behöver får skjuts till och från fikaträffen.

 
 
_O4B1138 crop lowres.jpeg

Längtar du efter gemenskap?

Vi vänder oss till dig som är äldre än 75 år, som bor ensam i eget boende och som inte träffar vänner eller familj särskilt ofta. En gång i månaden blir du och en mindre grupp jämnåriga i ditt område hembjudna till en av våra  volontärer. Värdfamiljerna öppnar upp sina hem och bjuder dig och dina fikavänner på kaffe och en trevlig pratstund under ett par timmar, medan andra volontärer skjutsar er med behov till och från fikaträffarna. Träffarna pågår på söndagseftermiddagar mellan klockan 15-17. Du träffar alltid samma grupp jämnåriga och volontärer. Det kostar ingenting att fika med oss och du förväntas heller inte själv bjuda på fika någon gång.  

 

 
 
fika_170917_034-3x4.jpg

Följ med på våra fikaträffar

Tack vare Äldrekontakt kan du lära känna nya bekanta, både unga och gamla. Din fikagrupp välkomnas hem till olika volontärvärdar varje månad, men det är alltid samma volontärer som skjutsar er till fikaträffarna. Fikagrupperna är små så att alla får goda möjligheter att lära känna varandra.

Det är en enkel idé som verkligen kan göra skillnad. Våra fikagrupper ger dig en perfekt möjlighet att lämna hemmets fyra väggar, stifta nya bekantskaper och få nya intryck och fylla livet med nytt innehåll. För att kunna delta behöver du kunna gå med hjälpmedel eller stöttning av en arm. Du behöver också kunna ta dig in i en bil. Syn- och hörselnedsättningar är inget hinder.

 
 

Anmälan

Kontakta oss så skickar vi ut en broschyr och en anmälningsblankett. Vi behöver ha viss personlig information för att kunna ta hand om dig på ett tryggt och säkert sätt, och för att matcha ihop deltagare. Du antas som gäst i en lokal grupp i mån av plats. Vi försöker prioritera efter behov och därför kan väntelista förekomma. Vi bildar nya grupper kontinuerligt och kontaktar dig så fort en ledig plats finns.

Krav för att delta

  • För att kunna delta behöver man kunna gå med hjälp av t.ex. käpp, rullator eller genom att någon håller i armen.

  • Då vi skjutsar i bil behöver man kunna ta sig in i fram- eller baksätet på en 4-dörrars bil med hjälp av en volontär.

  • Äldre med lättare minnessvårigheter kan delta, men vi har inte möjlighet att ta emot dem med demenssjukdom.

  • Syn- och hörselproblem är inget hinder.

Ord från våra gäster

”Jag är glad flera dagar efter träffen! Att det finns så snälla människor som ställer upp för oss gamla. Tack snälla ni alla, tur att ni finns.”

— Elna, 91 år

”Många i min ålder har svårt att hänga med i svängarna, utvecklingen har gått så fort och då känner man sig lätt utanför. Då är det fantastiskt att det finns människor i "nya världen" som bryr sig och tar sig tid”

— Astrid, 91 år

“De här fikaträffarna betyder mycket. Jag törs öppna mig mera nu och det känns bättre och bättre för varje gång. Jag är tacksam att jag tog mig mod och anmälde mig första gången till Äldrekontakt ”

— Anna, 94