Nyheter

Möt nyfikna chauffören Olga, månadens volontär

Hej Olga, vem är du?

Jag heter Olga Brutova. Jag är 36 år gammal och bor i Huddinge. Till vardags jobbar jag på kontor, men jobbet är inte det viktigaste i livet. Det viktigaste är att man lever i balans med sig själv och sitt liv, är nöjd med livet. Jag hjälper gärna andra att hitta balansen.

 

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Som person är jag ganska öppen och nyfiken, tycker om att lyssna på andras livshistorier, det finns en kulturell aspekt för mig i våra träffar med gästerna. De sjunger ofta gamla folkvisor och berättar om sina liv efter kriget.

 

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag såg er annons på en webbsida och jag tyckte att det var ett underbart sätt att hjälpa andra och samtidigt praktisera min svenska ;-) Förutom det så hade jag en bra relation med min morfar när jag var liten, vi var bästa vänner trots en åldersskillnad på 70 år. På det sättet vill jag hedra honom. Jag saknar också mina föräldrar, som bor utomlands och som jag bara träffar en gång om året. De är inte lika gamla som våra gäster, men ändå gamla.

 

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Vad jag gillar mest med Äldrekontakts koncept är att olika generationer träffas och delar med sig av sina livserfarenheter. Vi lär dem om moderna datorer och teknologi och de berättar om hur det var på deras tid. Ibland får man höra om underbara händelser i gästernas liv (som att delta i TV-program) eller hemska (som inbrott eller sjukdom).

 

Det är mycket man kan lära sig av våra gäster, att bli viljestark som dem, när de berättar om sin cancer, eller uppskatta varje minut man lever med sin familj. Vi har en medlem som gjorde en tatuering för 10 år sen, när hon var 82! Det tycker jag ett bra exempel på att man kan njuta av livet!

Det som mest imponerar på mig är att våra damer fortfarande är väldigt alerta och uppmärksamma. Det finns inte ett enda tecken på demens eller något liknande, trots att de kanske inte hör så bra eller är påverkade fysiskt av sina sjukdomar. De är jättemodiga som vågar ta sig ut. Dessutom är de jättetrevliga och snälla. Man får nästan intrycket att man fick en bättre uppfostran förr.

 

Vad får du ut av ditt volontärskap?

Jag blir uppskattad av våra gäster, skaffar vänner, ger lite extra glädje i våra liv, får nya kontakter, upptäcker nya ställen i Stockholm, lär mig svensk historia, firar Alla äldres dag på olika platser, får trevliga samtal och mycket mycket mer. Man känner verkligen ny energi och glädje efter varje fika, alla medlemmar i vår grupp är trevliga och bidrar till en bra stämning.

 

 Varför skulle du rekommendera andra att bli volontär i Äldrekontakt?

Jag tycker att man ska dela med sig och bidra till samhällets utveckling, om inte med sina pengar, så med sin tid och energi! Jag känner många som utför ideellt arbete och engagerar sig i diverse idrottsföreningar, mm.

 

Vilket är ditt favoritfika?

Jag tycker mest om hembakat.

Hallå, hallå, nu finns vi i telefon också!

Vi vet att det kan vara ensamt där hemma för många och ju äldre vi blir, desto svårare blir det att lämna hemmet. Därför har vi tagit fram Äldrekontakts Telefonträffar. Telefonträffarna hjälper personer som inte har möjlighet att delta i vår ordinarie verksamhet, antingen för att de bor någonstans där vi ännu inte har verksamhet eller för att de helt enkelt inte klarar av att lämna sina hem längre, att träffas regelbundet i etern.

Vi erbjuder nu en serie med träffar över telefonen där vi tillsammans med olika föreläsare diskuterar diverse teman, ett för varje träff. Tack vare det strukturerade innehållet har vi möjlighet att förena personer med gemensamma erfarenheter och intressen och via diskussionen stimulera till att nya bekantskaper knyts.

Anmäl dig på hemsidan så ringer vi upp. Det är ett begränsat antal platser per tillfälle.

Vill du veta mer? Kika in på www.telefontraffar.se och tipsa gärna äldre i din närhet.

Hallå Malmö har besökt oss

Tidningen Hallå Malmö tillbringade en eftermiddag med en av våra grupper. Läs mer här!

hallamalmo-13-dec-2017

Säg hej till Ingela, en av våra fantastiska chaufförer

Hej Ingela, vem är du?

Jag heter Ingela Månson och är en nybliven ålderspensionär. Jag gick i pension våren 2016 så nu är jag ”friherrinna” och gör bara sådant som jag tycker är roligt. Det innebär bland annat att vara på mitt landställe under en förlängd sommar, gå på vattengympa och umgås med vänner. Eftersom jag vill göra något meningsfullt till glädje för andra människor så ägnar jag också en del tid åt ideellt arbete. Äldrekontakt är en självklar del men jag jobbar också som Röda Korsvärd på Nya Karolinska sjukhuset, serverar lunch på Stadsmissionens äldrecenter och vaktar Solna kyrka en söndag i månaden så att den kan hållas öppen för allmänheten. Nu i höst har Röda Korset här i Solna startat upp en Krisberedskapsgrupp och där är jag också med.

För mig är det viktigt att känna att jag är med i olika sammanhang och att finnas till för andra människor.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Vänfast, pålitlig och jag lägger stor vikt vid att fullfölja saker som jag lovat. Sedan är jag lite slarvig, kanske framför allt med mina papper hemma 😊. Och så är jag ganska värdelös på att brygga kaffe, själv dricker jag bara té, och baka. Därför skulle jag absolut inte passa som fikavärd! Men att köra bil, det gillar jag!

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

När jag skulle gå i pension kände jag att jag ville engagera mig i något. Jag gick in på Volontärbyrån och såg att Äldrekontakt sökte chaufförer. Kände direkt att detta var något för mig.

 

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Att det är samma personer som träffas varje gång så att man lär känna varandra. Jag tycker att det är fantastiskt att samtalsämnena skiftar så brett under våra träffar. Vid det senaste fikat avhandlades allt från kultur, TV-program, metoo-uppropet till dataträffar för äldre, bakning och nyponté.

Vad får du ut av ditt volontärskap?

Jag får ut ofantligt av att vara volontär, det är så trevligt att träffa våra gäster och prata med dem. Jag brinner för att äldre människor ska ha det så bra som möjligt i livet. Och så är det kul att träffa de andra volontärerna. Jag kör nästan varje månad för att jag tycker att det är så roligt.

Varför skulle du rekommendera andra att bli volontär i Äldrekontakt?

Därför att det ger så mycket. Det är inte betungande utan bara väldigt givande.

Vilket är ditt favoritfika?

Svårt att säga men kokostoppar är inte dumt.

 

Gisela berättar om hur ensamheten känns

”Jag är inne nästan jämt. På kvällarna när det är färre bilar brukar jag öppna ett fönster och sitta en stund.”

Det säger vår gäst Gisela som Mitt i Östermalm har hälsat på. Sedan ett år tillbaka är hon med i en av våra fikagrupper, som hon beskriver så här:

”Det är en väldigt trevlig och avspänd stämning. Vi pratar om ditten och datten, inte så mycket sjukdomar. Ungefär som när man tidigare träffades med sina vänner”

Vill du läsa hela artikeln? Klicka här.

Känner du någon ensam äldre i Stockholm eller Göteborgs innerstad? Tipsa om oss – vi har några lediga platser.

Vill du hjälpa äldre i ditt område att träffas och få nya vänner? Anmäl dig som volontär på www.aldrekontakt.se/volontar

Vi har nu behov av fler volontärer i Storstockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö

Kickoff för Vällingby/Hässelby

Idag anordnade våra fantastiska volontärer i Vällingby/Hässelby sin första fika för sex nyfikna damer som längtar efter gemenskap och nya vänner.

Med denna start avrundar vi året och konstaterar att vi nu är uppe i hela 55 aktiva grupper i Stor-Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Lund och Borås.

 

Läs GöteborgsPostens repotage om oss

Läs reportaget om Ingrid och Mikael här.

Två nya grupper igång!

 

Kickoff i Nacka 3 i Nacka Saltsjö-Boo

I helgen hade vi kick off för hela två nya grupper. Tjugo personer i Västerås och Nacka Saltsjö-Boo dukade upp och bjöd in tio gäster för sin första fika. Det finns fortfarande platser i båda grupperna, sprid gärna ordet så att fler ensamma äldre får nytt sällskap!

Några frågor till Månadens volontär Sonja, vår idérika chaufför och värd i Malmö

Hej Sonja, vem är du?

Jag bor i centrala Malmö tillsammans med min sambo och våra två barn som är tre respektive 1,5 år gamla. Till vardags jobbar jag som regionansvarig för Hjärnkoll Skåne som är en ideell verksamhet och arbetar med att förändra attityder kring psykisk ohälsa. Saker jag tycker om och som engagerar mig är god mat, byggnadsvård och feminism.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag är idérik, bestämd och nyfiken. De som känner mig brukar även säga att jag är orädd och har en outtröttlig energi.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att vara i sällskap av äldre människor och har saknat det i vuxen ålder, då min mormor som är den enda äldre släkting jag har kvar bor långt bort. För några år sedan började jag också känna en lust att göra något för andra och när jag fick höra talas om Äldrekontakt förstod jag direkt att det var ett volontärarbete för mig.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Att det ger nya vänner över generationsgränserna samtidigt som det är ganska ”kravlöst” och väldigt roligt.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

Jag brukar köra två damer till och från våra fikatillfällen och en gång i våras bjöd de in mig på vinlunch på sitt seniorboende. Vi pratade bland annat om utanförskap bland äldre, homosexualitet och föräldraskap. Kommer länge, länge att bära med mig denna eftermiddag och dessa samtal i hjärtat.

Vad får du ut av ditt volontärskap?

Jag känner mening och gemenskap.

Varför skulle du rekommendera andra att bli volontär i Äldrekontakt?

För att det är värdefullt att möta äldre människor, lyssna till deras berättelser och låta dem ta del av ens egna. Det är så synd att det inte finns många fler naturliga mötesplatser i samhället för unga och äldre.

Vilket är ditt favoritfika?

Allt som kommer med grädde till!

Nu finns vi i Lund!!

I helgen startade vår första grupp i Lund så vi hälsar Hanna, Ulla-Britta,  Gudrun, Maj-Britt, Kristina, Margit, Gurli och Ruth varmt välkomna in i vår gemenskap. Och tack kära volontärer för att ni gör det här möjligt.

Möt månadens volontär, vår energiska och glada chaufför Karin Grohman

Hej Karin, vem är du?

Jag är 45 år och uppvuxen i Järfälla och nu bor jag i Enebyberg med min familj. Mycket av livet just  handlar just nu om att få ihop vardagen och det är ju inte alltid är lätt, men det gör också att man känner att livet händer hela tiden. Och det älskar jag! Jag tycker det är viktigt i livet är att känna sig tacksam över hur bra man har det och så långt som möjligt vara positiv mot sig själv och andra. Förhoppningsvis smittar det av sig.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag är energisk, glad och envis.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag letade efter något som kunde balansera upp mitt ganska resultatdrivande jobb. Jag provade några andra typer av volontärarbeten, men de passade mig inte eftersom jag inte kände den glädjen som jag känner när jag arbetar med Äldrekontakt. Det finns en sådan energi och vilja att dela med sig av vad man har lärt sig i livet – både bland volontärer och gäster. När man är över 75 år så har man hunnit lära sig väldigt mycket och det tycker jag är superhäftigt.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Det jag gillar mest är att man ses hemma hos en volontär. Det blir väldigt intimt och öppet. Sen är fika väldigt gott.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig?

Jag var tidigare chaufför på Kungsholmen och skjutsade hem en man som var 96 år gammal. Han var mitt sista stopp så vi hann prata om hans liv, och det var en otrolig historia. Han var född, uppvuxen och bodde på Kungsholmen och hade förlorat båda sina föräldrar när han bara var 16 år. Han berättade hur han tog hand om sin lillebror och hittade ströjobb för att försörja dem. Längs vägen hem mot hans lägenhet pekade han ut på vilka platser han hade jobbat, var han han hade fått gratis luncher osv . Sedan satt han och sjöng typiska arbetarklassånger, de han brukade sjunga som ung, i baksätet hela vägen hem. Det var helt otroligt, nästan som att göra en tidsresa. Jag har berättat hans historia för mina barn och den gjort gjorde stort avtryck även på dem.

Vad får du ut av ditt volontärskap?

Jag får nya insikter om livet men också många skratt och massor med energi

Vilket är ditt favoritfika?

Hembakade kanelbullar för det gör jag sällan själv

Varför skulle du rekommendera andra att bli volontär i Äldrekontakt?

Man mår så bra av att ge till andra och jag kan personligen tycka att de äldre har varit med och bidragit till Sveriges välstånd och nu rycks mycket bort för dem i form av service och annat, vilket gör att de har ännu svårare att komma ut och träffa andra. För några av de gäster som jag har träffat är den här fikan den stora händelsen i månaden. De klär upp sig och ser väldigt mycket fram emot den stunden. Och som jag tidigare har berättat så är det kul, lärande och man får massor med nya vänner!

Stort tack Maria Montazami med familj!

Stort grattis Maria, Hanna och Nicholas till vinsten i Fångarna på fortet! Vi är så glada och stolta över att ni valde att donera er vinst till Äldrekontakt så att fler äldre får möjlighet att ta sig ur ensamheten.

Alla Äldres Dag: En härlig eftermiddag i Trädgårdsföreningen

I söndags dukade vi upp och bjöd in till Alla Äldres Dag i vackra Trädgårdsföreningen i Göteborg. Tillsammans med omkring 150 äldre gäster och volontärer hyllade ny vänskap på gamla dagar. Eftermiddagen bjöd på underhållning, allsång, lotteri och många goda skratt!

Stort tack till alla er som bidrog till en fantastisk eftermiddag! Ett särskilt tack riktar vi till Weleda, Lilla Fiket, Apoteket Hjärtat, Allers, Göteborgs Scenteknik, Hjälp Hemma, Jerkstrands, Prinsgatans Blomster och Kinnarps.

Sist men inte minst, stort tack till alla er underbara volontärer som gjorde det möjligt! Utan er är vi ingenting.

Möt månadens volontär Emily Feijen, en social och omtänksam chaufför

Hej Emily, vem är du?

Jag och min sambo Mattias bor i ett hus på Lidingö med min dotter och hans tre barn. Varannan vecka är det fullt ös med skjutsning till skola, aktiviteter och stora familjemiddagar hemma. Den andra veckan blir det mer middagar ute på restaurang och weekendresor. En ganska härlig mix, förutom att vi saknar barnen ena veckan såklart. Jag är omtänksam, aktiv och social med många intressen. De senaste åren har jag fördjupat mig inom personlig utveckling och mindfulness, något som jag haft stor glädje av. Det gör bland annat att jag njuter mer av livet här och nu.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag läste om Äldrekontakt i lokaltidningen och kände direkt att jag ville vara med. Konceptet fika, kontakt med äldre och en lokal aktivitet lät perfekt för mig. Jag hade nyligen flyttat till Lidingö och tyckte det var ett trevligt sätt att lära känna nya människor i min närhet på. Att dessutom kunna vara till glädje och stöd för andra kändes extra roligt.

Vad gillar du mest med Äldrekontakt?

Upplägget med en volontär i varje fikagrupp som organiserar träffarna är väldigt bra. Det gör att vi lyckas få ihop en fika i stort sett varje månad, vilket är oftare än jag ses med många av mina andra vänner.

Hur är det att vara volontär?

Jag slås ofta av hur öppna och sårbara de äldre vågar vara när vi ses och fikar. Deras berättelser om sådant som varit och hur de har det nu, skapar varma känslor och ibland också någon tår i ögat.

Ibland är volontärernas barn med på fikaträffarna, vilket de äldre uppskattar. Min 7-åriga dotter har varit med några gånger brukar ha många intressanta funderingar efteråt. “Men hur lagar han mat om han inte ser något?” undrade hon efter att vi skjutsat hem en äldre man som fått svårt att se. Hon höll snällt upp dörrar när vi hjälpte honom upp till lägenheten.

Vad får du ut av ditt volontärskap?

Vi volontärer överöses ofta av tacksamhet från de äldre på fikaträffarna för att vi organiserar, skjutsar och ordnar med fika. Jag tycker dock att det är en win-win situation eftersom jag har jättetrevligt på träffarna och får många fina vänner, såväl yngre som äldre.

Varför skulle du rekommendera andra att bli volontär i Äldrekontakt?

Det ger en extra dimension till livet. Särskilt om man, som jag, inte längre har några mor- eller farföräldrar kvar i livet. Vi har så mycket att ge varandra, generationer emellan.

Vilket är ditt favoritfika?

Hembakat! Det ligger något extra kärleksfullt i det.

En fantastisk eftermiddag med 150 äldre

I dag sammanstrålade omkring 150 av våra äldre gäster och volontärer i Stockholm på ett av stans kanske största kafferep! På Alla äldres dag hyllar vi ny vänskap på gamla dagar med ett magnifikt massfika med underhållning och överraskningar.

Den här gången öppnade Nordiska Muséet upp sina portar för oss och vi dukade upp till ett gigantiskt kafferep i den magnifika Stora Hallen inuti museet. Våra gäster avnjöt tillsammans kaffe/te, prinsesstårta och andra bakverk. Eftermiddagen bjöd också på underhållning av Stockholms Blåsorkester, lotteri och en rundvandring i utslätningen Folkhemslägenheten som är en återuppbyggd hemmiljö från slutet av 1940 som finns i museet, något som väckte många minnen till liv hos gästerna.

Tack Nordiska Museet, SVEA, Aller Media​, Apoteket Hjärtat, Melody Flowers, Hjälp Hemma, Chokladfabriken, Weleda och Lilla Fiket för att ni gjorde det möjligt! Och tack alla underbara volontärer som gjorde det möjligt! Ni vet vilka ni är

 

Följ med Året Runt hem till Therese på fikaträff.

Är du nyfiken på hur våra fikaträffar går till? Året Runt har varit hemma hos vår gruppledare Therese, läs det fina repotaget här!

Kallelse till årsstämma 2017

Datum:          16 maj

Tid:                 10-12

Plats:             Meddelas när antal deltagande är fastställt

Kallade:        Medlemmar i Äldrekontakt

Meddela oss på info@aldrekontakt.se senast den 9 maj om du avser att deltaga.

Agenda

Möt värdinnan Sara, månadens volontär

”En händelse som jag brukar berätta för folk när jag vill att de ska inse hur viktigt vårt engagemang är för de äldre, handlar om när alla utom en fikagäst har dykt upp hos oss och min mobil ringer.

En av chaufförerna ringer uppriven och berättar att en av de äldre ramlat och ligger blödande på gatan. Jag ringer efter ambulans och springer ut. Trots att det såg illa ut verkar gästen ok och säger sorgset när han läggs på båren ”hur blir det med fikat nu då?

Efter att vi tagit hand om alla andra gäster packade jag en låda med fika och åkte till sjukhuset där han låg. Som tur var hade inga allvarliga skador uppstått och vi fick många trevliga timmar tillsammans.”

Det här berättar månadens volontär, värden Sara.Stort, stort tack Sara, för allt du gör för våra gäster.

Läs mer om Sara i intervjun här nedan.manadens-volontar-mars-2017-sara-wasstrom

Är du vår nästa praktikant?

Har du ett brinnande intresse för socialt entreprenörskap?
Vill du hjälpa till att förändra livet för ensamma äldre som annars lever ett isolerat liv och sällan kommer utanför dörren?
Då kanske du är vår nästa praktikant?

Läs mer om möjligheten här!praktikplats-pa-aldrekontakts-kansli

Möt Sandra, vår glada och omtänksamma November månads volontär

bild1

Sök praktik hos Äldrekontakt vårterminen 2017!

Vi söker nu en driven och entusiastisk praktikant som vill vara med oss att växa Äldrekontakt runt om i landet. Vill du veta mer? Läs här!

praktikplats-aldrekontakt-vt-2017

Månadens volontär

Juli månads volontär är Kerstin Marmgren, volontärchaufför i en av våra grupper i Göteborg. Kerstin är en positiv person som sprider mycket energi och som är engagerad i flera volontäruppdrag. Tack för allt du gör!

 

månadens volontär juli

Månadens volontär

Möt juni månads volontär Birgitta Herbst som är volontärchaufför i en av våra grupper i Botkyrka. Birgitta gillar att bowla, är glad och omtänksam och tycker om att träffas för att prata över en kopp. Stort tack för allt du gör!månadens volontär juni

Månadens volontär i maj: Carola Larsson

Möt Carola Larsson gruppledare i Malmö. Hon är en social person som är nyfiken på livet och som blir varm i hjärtat av att vara en del av Äldrekontkat. Och vi blir varma i hjärtat av allt du gör för oss. Stort Tack! månadens volontär

Vi säger tack till några av alla våra fina volontärer som hjälpte till i lördags. Deras dagliga insatser möjliggör för oss att bygga vidare vår verksamhet och komma närmare målet att hjälpa ALLA våra äldre ensamma ut ur social isolering. Vill du också hjälp till? Anmäl dig här www.aldrekontakt.se/volontarIMG_9107

Månadens volontär i april: Arash Sajadi

Möt Arash Sajadi som är gruppledare för en av våra Norrmalmsgrupper. En nyfiken och konstnärlig person som bidrar med energi och tycker sig få detsamma av våra gäster.

Bild1

 

Kallelse till årsstämma 2016

Datum:         24 maj

Tid:                  kl 10.00-12.00

Plats:              Norrlandsgatan 7

Kallade:        Medlemmar i Äldrekontakt

Meddela oss på info@aldrekontakt.se senast den 17 maj om du avser att deltaga.

Agenda.

Månadens volontär i februari: Annika Viklund

Annika Viklund är värdinna i en av våra Östermalmsgrupper. Hon har full koll på vår policy att vi aldrig ställer in en fika! Senast hon var värdinna så hade hon flyttat bara några dagar tidigare, men tyckte inte det var någon anledning för att boka om. Vi säger stort grattis till månadens volontär och även grattis på födelsedagen! Hurra!

Slide1

Vår verksamhet fungerar och de äldre blir mindre ensamma

ola

I december genomfördes Äldrekontakts årliga kvalitetsutvärdering bland fikande gäster och resultatet visar att de månatliga fikaträffarna gör en stor skillnad i de äldres liv.

Hela 97 % av Äldrekontakts gäster trivs i sina grupper. Vidare säger tre av fyra att de känner sig mindre ensamma sedan de började i verksamheten och fick möjlighet att knyta kontakt jämnåriga i samma situation. 87% säger dessutom att Äldrekontakts fikaträffar är viktiga för att de ska må bra.

Det här är ett fint kvitto på att verksamheten fungerar och uppfyller sitt syfte. Att något till synes så enkelt som att en gång i månaden hjälpa människor att träffas ansikte mot ansikte faktiskt gör en signifikant skillnad i de äldres liv.

Här är några ord från två av våra gäster:

”Guldkant på tillvaron är när jag en söndag i månaden blir hämtad av en trevlig chaufför som gör sitt yttersta för att jag ska få det tryggt och åka till fikavärden som tar emot med öppna famnen och bjuder in mig till ett vackert dukat kaffebord med gott kaffebröd. Tillsammans med övriga gäster har jag ett par trevliga timmar med olika samtalsämnen och mycket skratt. Jag behöver inte oroa mig om hemfärden, chauffören har kört fram och snart är jag hemma igen, glad och bortskämd ser jag fram emot nästa fikaträff. Tack till er alla på Äldrekontakt! Träffarna betyder mycket på olika sätt: man får förväntningar att se fram emot, man får anledning att ”borsta upp sig” litet. Hoppas bli närmare bekant med en jämnårig (Det tar sin tid!!) Mycket stimulerande och lärorikt att umgås med så positiva intressanta unga personer i en god blandning med äldre. Tack för det storartade arbete alla ni volontärer utför.”

”Äldrekontakts träffar betyder mycket eftersom jag är en mycket ensam person, har ingen i släkten kvar i liv. Den enda person med nära relation är min dotter men det är inte så ofta hon har tid. Hon jobbar så mycket så det finns ingen tid över.

Nu finns vi i Solna!

Varmt välkomna till Äldrekontakt säger vi till Gullbritt, Gösta, Anders, Gunlög, Ulla, Harriet och Henry.

Månadens volontär i januari: Johanna Skanvik

Johanna Skanvik är volontär i vår Täby-grupp där hon både agerar värdinna och (främst) chaufför. I julas bjöd hon in en av gästerna att fira med henne och hennes familj istället för att sitta hemma ensam. Väldigt fint initiativ! Vi är oerhört glada att du är volontär hos oss. Grattis till månadens volontär!

Slide1

Grattis Malmö!

Grattis Malmö, ännu en grupp är startad. Malmö Syd, välkommen in i gemenskapen!

Månadens volontär i december: Johanna Frenkel

Johanna Frenkel är en av våra fikavärdar i Stockholm, hon har även hjälp till att ta finfina bilder vid olika tillfällen då hon är en superduktig fotgraf. Stort grattis till månadens volontär och tack för allt du gör för Äldrekontakt!

Slide1

Vi ställer aldrig in en fika!

Untitled

Social isolering är en process som oftast har skett under en längre tid. Långsamt har ens nätverk av nära och kära blivit allt tunnare. För att hjälpa individer att ta sig ur sin sociala isolering behöver vi stötta dem i att bygga nya nätverk, vilket måste ske gradvis och oftast tar lång tid. Det måste göras på de äldres villkor.

Genom att hjälpa de äldre på deras egna villkor vinner vi deras förtroende och det i sin tur gör det möjligt att bli deras hjälpande hand ut ur ensamheten. Regelbundenheten i våra fikor är nyckeln till att kunna förändra de äldres livssituation och därför är vår policy att aldrig ställa in en planerad fika. Det ställer väldigt höga krav på flexibilitet hos våra volontärer, särskilt såhär i förkylningstider.

Vi försöker göra allt vi kan för att hitta lösningar när det oförutsedda sker och ibland kan det tyvärr vara omöjligt att finna ersättare för volontärer som av någon anledning måste ställa in.

Vi vet hur viktigt det är att hålla Äldrekontakts fikalöften och vi vet att regelbundenheten är kritisk för att bibehålla gästernas förtroende. Därför har vi för avsikt att hålla våra fikalöften även då omständigheterna gör det svårt. För att synliggöra vår förpliktelse har Äldrekontakt nu upprättat en ”Elfte-timmen-reserv” motsvarande 1000 sek för respektive grupp. ”Elfte-timmen-reserven” skall kunna nyttjas då inga andra alternativ utom att ställa in en fika finns kvar. Gruppledaren får då möjlighet att anordna fikat på ett lokalt café eller ge någon gäst ett bidrag till taxi om en värd eller chaufför insjuknat akut.

Nu finns Äldrekontakt i Mölndal

I helgen fikade vår första grupp i Mölndal. Varmt välkomna säger vi till till Elke, Elly, Gun, Karin, Kerstin och Sigun.kick-off_160117

Möt Malin, vår nya tillväxtkooridnator

Låt oss presentera vårt senaste tillskott på kansliet, Malin, Äldrekontakts nya tillväxtkoordinator. Förutom att vara en social entreprenör som senast kommer ifrån ett initiativ under Reach for Change, är Malin också chaufför i en av våra fikagrupper.

På Äldrekontakt kommer Malin att arbeta med att starta upp nya grupper och hjälpa fler äldre att få tillhöra ett socialt sammanhang. Ni som vill komma i kontakt med Malin kan nå henne på malin.agn@aldrekontakt.se

IMG_8211

5 frågor till Malin

1. Vad gjorde du innan du började på Äldrekontakt? Jag drev Sundare Barn, ett föräldrainitiativ inom barnfetmaprevention i fem år. Innan dess arbetade jag på AstraZeneca i 10 år.

2. Vad gör du en vanlig söndag? Fikar i Äldrekontakts grupp 28 Östermalm 3 där jag är volontärchaufför sedan tidigare. Eller är ute och går med familjen och vår hund Zixten i något naturreservat. Eller sitter på någon auktion (min nya hobby).

  1. Vilket är ditt drömresmål? Maldiverna med en god bok i strandbrynet (än så länge bara en dröm).
  1. En person du ser upp till? Hillary Clinton – en tuff kvinna med huvudet på skaft och nerver av stål.
  1. Vad har du för en oanad talang? Jag är grym på både fickparkering och luftgevärsskytte.

Äldrekontakt får stöd av Jacob Wallenbergs stiftelse

Vi är stolta och glada över att ha fått medel från Jacob Wallenbergs stiftelse, Särskilda fonden. Anslaget går till att växa verksamheten ytterligare. Tusen tack för förtroendet!

Gott nytt år!

Nytt IT-stöd för alla volontärer

Vi har fått återkoppling från flera volontärer att det finns behov av att enkelt kommunicera inom fikagrupperna, och gruppledare har behov att komma i kontakt med varandra och att snabbt rapportera genomförda aktiviteter.

Vi har nu, i samarbete med Eins Consulting, utvecklat ett nytt IT-stöd som vi under vintern har implementerat i verksamheten. De som inte har fått tillräcklig utbildning i verktyget kan kontakta ellen.ellqvist@aldrekontakt.se för att få manualer eller en personlig genomgång.

 

Stort tack säger vi till Eins Consulting!

Vår vardagshjälte: Else Petersen

Möt Else Petersen vår vardagshjälte som inte vill att någon ska sitta ensam på ålderns höst.

expressen

Vår tredje Kungsholmsgrupp är igång!

I helgen fick Ann, Ingrid, Ingrid, Maj-Lis, Ulla-Britt, Gerd gå på kafferep med Äldrekontakt tack vare våra fantastiska volontärer!Kungsholmen 3

Månadens volontär i november: Sara Hofling

Vi säger stort grattis till Sara som är månadens volontär i november. Sara är gruppledare för vår grupp i Vällingby som håller till på träffpunkten Växthuset. Tack Sara för att du engagerar dig och bryr dig om våra gäster! Läs mer om Sara här

Slide1

 

Dubbelt så bra: Två nya grupper premiärfikade i helgen

renditionDownload

Varmt välkomna säger vi till Hägersten och till Malmö Mitt och deras gäster Karl-Axel, Maj-Britt, Margit, Marianne , Martha, Ulla Britt, Anna-Greta, Anna Maria, Berit, Börje, Daisy, Inga, Ulla, Vijay, och Åke! Vi ser fram emot att lära känna er!

Mitt i Nacka uppmärksammar att vi startar nya grupper i Nacka

nacka

Antalet äldre i Nacka som vill vara med i vår verksamhet har ökat. Under 2016 har Äldrekontakt därför målet att starta ytterligare två grupper i Nacka. Känner du någon som kanske vill vara med som volontär eller gäst? Hör av dig till info@aldrekontakt.se

Vill du bli volontär? Läs mer om våra roller och anmäl dig på www.aldrekontakt.se/volontar

Månadens volontär i oktober: Rebecka Olsson

Rebecka Olsson är chaufför i en av Malmögrupperna och här får ni lära känna henne lite bättre. Tack för att du ställer upp och ser till att våra gäster kommer fram tryggt till fikaträffarna. Stort grattis till månadens volontär!

Slide1

Nu har vi startat ännu en grupp i Malmö

kaka

I helgen fikade Malmö Väst för första gången. Aina, Daisy, Gerda, Gertrud, Margit, Maria, Sonja och Vivi-Ann fick möjlighet att stifta bekantskap tack vare våra fantastiska volontärer i området!

 

Äldre i Centrum skriver om oss!

Äldre i Centrum, en nationell tidskrift för äldreforskning som vill verka som en bro mellan forskare och praktiker, berättar om oss i reportaget ”Frivillig finfika”.

Slide1

 

Äldrekontakt i UNT

Äldrekontakts gruppledare Ulrika Sandström blev intervjuad för UNT i förra veckan.

Vill ni läsa hela artikeln så klicka här

bild

Nu finns vi i Åkersberga!

11oktober

I Helgen fikade vår Åkersbergagrupp för första gången. Siv, Torsten, Ulla, Hjördis, Elisabeth och Anita för första gången möjlighet att stifta bekantskap med varandra.

Månadens volontär i september: Lillan Blixt

Månadens volontär i september är vår omtyckta gruppledare Lillan Blixt. Hon ser till att Botkyrkagruppen träffas och har det trevligt varje månad. Tack Lillan för ditt fina jobb med våra gäster! Läs med om Lillan

Slide1

Gillar du att fika och köra bil, men inte samtidigt?

Äldrekontakt söker volontärer med tillgång till bil som en söndag i månaden kan eskortera sina gäster till och från fikaträffen och är med på fikat.

Som chaufför blir du en viktig del av din fikagrupp. Ditt uppdrag tar cirka 4 timmar i anspråk från dörr till dörr, mellan klockan 14-18, och passar dig som gillar att träffa nya människor.

Fikaträffarna äger rum i olika volontärers hem en söndag i månaden. Inför höst och vår schemaläggs de kommande träffarna och du har då möjlighet att skriva upp dig på de tillfällen som passar. Vi ser helst att du är med varje eller varannan månad.

Klicka på länken och anmäl ditt intresse här!

Äldrekontakt

 

 

Sara Nyman- Månadens volontär augusti!

Månadens volontär i augusti är Sara Nyman. Hon är fikavärd i Malmö och en engagerad sådan. När det är dags för fikaträffar involveras hela familjen, Saras dotter tycker det är superkul med fikaträffarna och Saras man ställer upp och skjutsar om det kniper. Läs mer om Sara här.

Slide1

Juni månads volontär: Helene Sydow!

Hemma hos fikavärden Helene Sydow, skiner nästan alltid solen. Precis som på de allra flesta fikaträffarna, får gästerna möjlighet att sitta ute på verandan och titta ut över vattnet. Grattis Helene, juni månads volontär, som med det varmaste mottagande alltid välkomnar gästerna med skratt och humor. I porträttet kan ni läsa lite mer om vår härliga fikavärd!

Bild1

Äldrekontakt söker volontärkoordinator!

Vi söker nu en volontärkoordinator som vill vara med och inspirera, leda och utveckla vår duktiga grupp av volontärer. Du kommer ha ansvaret över koordinationen och administrationen av våra fikagrupper och självklart blir Du även ambassadör för vår förening och ansiktet utåt. Är Du den vi söker? Läs mer i annonsen nedan.

Volontärkoordinator på Äldrekontakt (vikariat heltid)

 

Äldrekontakt söker tillväxtkoordinator!

Brinner Du för att hjälpa Sveriges äldre till ett bättre och mindre ensamt liv? Då är det kanske Dig vi söker! Som tillväxtkoordinator blir Ditt största ansvar att starta upp nya fikagrupper runtom i landet. Du ansvarar även för vårt PR-event Alla äldres dag. Läs mer i annonsen nedan.

Tillväxtkoordinator på Äldrekontakt (heltidstjänst)

Alla äldres dag 2015

Söndagen den 14 juni 2015 firade vi Alla äldres dag i Vasaparken, Stockholm. Det blev en riktigt fin eftermiddag med massa god fika och glada leenden. Vi vill tacka våra sponsorer Ica Maxi Lindhagen, Taxi 020, Gateau och Fabrique för deras stöd i och med detta event. Vi måste även passa på att lyfta fram de volontärer som engagerade sig och gjorde eventet möjligt, stort tack till er! Det var extra kul att så många gäster trotsade regnet och tog sig tid att komma, vi är säkra på att de hade en härlig fikastund!

bildkollage

Är du vår nästa praktikant i höst?

Äldrekontakt erbjuder en praktikplats med möjligheten att få erfarenhet och kunskap inom en mängd olika områden, såsom arbete i en ideell organisation, verksamhetsutveckling, mångfaldsarbete, kommunikation, events m.m. Samtidigt bidrar du till ett bättre liv för ensamma äldre runt om i landet. Praktikens innehåll formas utifrån specifika behov i vår verksamhet under perioden, och beroende på praktikantens erfarenheter och intressen. Läs mer nedan och ansök innan den 31 augusti:

Praktikplats HT2015

Månadens volontär i maj: Martin Fast

Vi skänker ett stort Grattis till en av Södermalmgruppernas chaufför Martin Fast, som blivit utsedd till månadens volontär. Martin har varit volontär hos oss ett bra tag nu och vi har en stor tillit för honom och det arbete han lägger ner för våra gäster. I porträttet kan ni läsa lite mer om Martin och vad han tänker och tycker om Äldrekontakt bland annat. Läs porträttet här.

Bild1

Kerstin Weidstam – Månadadens volontär i april!

Utmärkelsen månadens volontär går denna gång till chaufförer Kerstin Weidstam. Kerstin skjutsar våra gäster i en av Norrmalmsgrupperna och vi är glada att hon har valt att vara en del av Äldrekontakt. Det är med stor tillit vi lämnar chaufföruppdraget i Kerstins händer, vi vet att hon alltid gör ett bra jobb och dessutom är hon mycket uppskattad både av gäster och volontärer. Läs mer om Kerstin här.

Kerstin Weidstam

Kallelse till årsmöte 2015

Äldrekontakt hälsar alla medlemmar i föreningen välkomna till årsmöte 2015!

När: den 20 maj kl 15.00

Plats: Norrlandsgatan 7, 3 tr, Stockholm

Jessica Hansson: Månadens volontär!

Hängivna volontären Jessica Hansson har blivit utsedd till månadens volontär för mars! Hon är närmare bestämt chaufför i en av östermalmsgrupperna och bidrar alltid med värme och glädje till de äldre gästerna. Läs Jessicas porträtt här.

Bild1

Måndadens volontär – Februari

Månadens volontär för februari är gruppledaren Ebba Frigell i Göteborg! Det bjuds på underhållande läsning när Ebba berättar om sina fikaträffar: ”Jag tog ett kort med min mobil på en av våra fikaträffar, och visade resultatet för underbara Rigmor, 86. Hon kommenterade motljuset och sa ‘men det är ingen fara, jag kan visa hur du gör i Photoshop sen!’” Läs mer om vad Ebba tycker och tänker om Äldrekontakts initiativ här.

Bild1

Äldrekontakt i Sydsvenskan!

Sydsvenskan har gjort en kort intervju med Malmögruppledaren Josefine Friberg. Josefine pratar bland mycket annat om hur Äldrekontakt framgångsrikt jobbar med de månadsvisa fikaträffarna för att bryta de äldres sociala isolering. Läs artikeln här!

Skärmavbild 2015-02-18 kl. 15.30.53

En dikt om Äldrekontakt

Gun Lockmer, en gäst ifrån en av Östermalms fikagrupper, har tagit sig tid att plita ned en fin liten dikt om Äldrekontakt. Med värmande ord har hon beskrivit sin tacksamhet gentemot organisationen och våra engagerade volontärer. Läs Guns dikt här!

Guns dikt

Josefine Friberg – Månadens volontär!

Månadens volontär är Josefine Friberg som är gruppledare för vår allra sydligaste grupp. Det är med stort förtroende som vi lägger ansvaret för våra malmögäster och volontärer i Josefines händer. Läs porträttet och ta del av vad som händer på fikaräffarna i Malmö här.

Bild1

Reportage i SR Studio Ett

Vår fikagäst Anna-Greta har tidigare varit med i SR:s Studio Ett. Reportern Hanna Engberg och Anna-Greta träffades igen efter 1,5 år för fortsatt samtal om hur det är att bli gammal i Sverige. Lyssna här!

Skärmavbild 2015-01-13 kl. 11.00.30

Månadens volontärer – December

Jag hade älskat om nån hade gjort det här för min mormor och morfar om jag inte kunde träffa dem”  Syskonen Björn & Maria Runow blev månadens volontärer i december. Vi uppskattar deras extra ordinära engagemang för Äldrekontakt i Södertälje. De bjuder hem på fika och skjutsar våra gäster varje månad, uppmärksammar Äldrekontakt på orten, och drog dessutom ihop en stor och fantastisk jullunch för 30-talet äldre. Tack för allt ni gör för våra äldre i Södertälje! Läs mer om Björn & Maria

Stort uppslag om Äldrekontakt på julafton

”Det är så häftigt att träffa de äldre och se hur glada de blir”. Länstidningen i Södertälje besökte en av Äldrekontakts fikaträffar i december och intervjuade gäster och volontärer. Det blev ett långt reportage som publicerades på julafton 2014.

Slide1

Volontärer ordnar jul för äldre i Södertälje

Den 21 december arrangerade volontärerna, och syskonen, Björn och Maria Runow en fantastisk jullunch för ensamma äldre i Södertälje. Julbord,  levande musik och julklappar till alla! Deltagarna blev både glada och rörda över omtanken från alla unga volontärer som ställde upp med att laga mat, skjutsa och ordna julklappar. Läs mer om jullunchen

Jullunch

 

Månadens volontär – november

Fantastiska Anna Sandqvist är månadens volontär i November. Anna är både chaufför och fikavärd, och ibland samtidigt, i vår Sollentunagrupp – och har räddat gruppens träffar många gånger. Läs Annas volontärporträtt

Praktikant till vårt kontor i Stockholm sökes

Äldrekontakt erbjuder en praktikplats med möjligheten att få erfarenhet och kunskap inom en mängd olika områden, som arbete i en ideell organisation, verksamhetsutveckling, mångfaldsarbete, kommunikation, events m.m. Samtidigt bidrar du till ett bättre liv för ensamma äldre runt om i landet. Praktikens innehåll formas utifrån specifika behov i vår verksamhet under perioden, och beroende på praktikantens erfarenheter och intressen. Läs mer nedan och ansök innan den 7 december:

Praktikplats_VT2015

Medverkan i Sveriges Radio nationellt och lokalt

Äldrekontakt medverkade i P4 Extra – med 1,9 miljoner lyssnare – och senare även i P4 Värmland, på tal om ensamheten bland äldre efter ett uppmärksammat fall med en 70-årig kvinna i Karlstad som hittats död i sin lägenhet först efter två år.

P4

Artikel i Stockholms lokaltidningar

Äldrekontakt uppmärksammas i Direkt Press lokaltidningar i Stockholmsområdet under helgen. En fin intervju med volontärchauffören Martina om sitt uppdrag, tillsammans med vår härliga 100 åriga Elisabeth. Läs artikeln i ”Vårt Kungsholmen

Martina_Elisabeth

 

Äldrekontakt på “Alla äldres dag”

Söndagen den 7 september firade vi Alla äldres dag för första gången i Göteborg! Stämningen var på topp och över 150 nya och gamla vänner trivdes i Trädgårdsföreningen. Både Göteborgs-Posten och SVTs Västnytt rapporterade från dagen.

Martin Ragnvid är månadens volontär!

Till vardags arbetar Martin som distriktschef på Spendrups, men en söndag i månaden tar han en tur med bilen och hjälper några äldre damer i Bromma att få komma ut och fika tillsammans. Läs mer om varför Martin blev volontär.

Äldrekontakt i Gomorron Sverige

Den 7/8 medverkade Äldrekontakt med gästerna Birgit och Kersti och fikavärden Anneli i SVTs Gomorron Sverige. Ämnet var möten mellan generationer. Se klippet på SVT Play eller här nedan.

Månadens volontär: Ulrika

Månadens volontär i juni är gruppledaren Ulrika Sandström som är en helt ovärderlig tjej som tar hand om våra gäster i Uppsalagruppen på ett fantastiskt sätt. Alltid positiv och tillmötesgående. De verkar också ha väldigt roligt på sina träffar i Uppsala – läs mer om det i Ulrikas volontärporträtt

Succé för Alla äldres dag

Lördagen den 14:e juni annordnade vi vårt årliga event Alla äldres dag i Kungsträdgården. Det blev en mycket lyckad dag med över 150 äldre gäster, volontärer och besökare som fikade och lyssnade på musik tillsammans. Vi tackar så varmt alla volontärer som hjälpte till att förgylla denna dag för våra äldre. Samt vår huvudsponsor Svenska PostkodLotteriet och övriga sponsorer som gjorde denna dag möjlig att genomföra.

Vi önskar er alla en trevlig sommar!

nyhet-alla-aldres-dag

Den 14:e juni kl 15-17 bjuder Äldrekontakt på fika i Kungsträdgården!

Ingen ska behöva sitta ensam inomhus dag efter dag de sista åren i livet, därför ordnar Äldrekontakt en fantastisk dag för äldre i Kungsträdgården. Vi är mycket glada över att anordna Alla äldres dag i år igen, en dag då alla våra fikagrupper i Stockholm får möjlighet att träffas, umgås och ha trevligt tillsammans. Alla äldres dag går i vänskapens, umgängets och den annalkande sommarens tecken. Vi vill genom alla äldres dag skapa en oförglömlig dag för de äldre fikagästerna och avsluta denna termin tillsammans med våra fantastiska volontärer. Vi dukar upp med tält, stolar och bord vid Karl XII:s torg, nära Strömgatan. Vi bjuder på kaffe och fika och precis som vid alla fikaträffar ser vi fram emot att under dagen umgås, prata och skratta tillsammans. Underhållningen blir en överraskning!

Hör gärna av dig om du vill göra oss sällskap i Kungsträdgården på mail info@www.aldrekontakt.se

Varmt välkommen!

Månadens volontär: Harald

Hur blir man lycklig? Det har månadens volontär i maj, Harald Moe, svar på. Harald är en av våra allra första volontärchaufförer. Vi vet att den hjälp som Harald erbjuder ”sina” gäster varje månad – alltid med ett leende – uppskattas enormt mycket. Tack för alla dina insatser Harald! Volontärporträtt

Program för Äldrekontakts pop-up café i april!

Cafét har som vanligt öppet varje onsdag mellan kl 10-16. Cafét ligger på Norrtullssgatan 12L och är öppet för äldre i hela Stockholm. Välkommen in!

Äldrekontakt, program April 2014

Äldrekontakts musikfika

Ett stort tack till alla er som ställde upp och gjorde söndagens Musikfika på Pop-up Caféet till en höjdpunkt för våra äldre gäster! Vi var drygt 100 stycken som lyssnade till Sofia Soori och Tommy Löbel Swing Band. De cupcakes, kakor och bullar som vi förberett med gick snabbt åt samt 200 koppar kaffe innan fikat var över. Vi ses snart igen!

Psykologistudenter i Karlstad samlade in pengar till Äldrekontakt

Äldrekontakt har blivit kontaktade av en grupp med psykologistudenter på Karlstads universitet som fått i uppgift att samla in pengar till välgörande ändamål. Vi är hedrade av att de valde att stödja Äldrekontakt och tackar så mycket för bidraget på 2293 kr, varav 2000 kr från WCT Verktygs AB

Juristen Charlotte är månadens volontär

Månadens volontär i mars är Charlotte Haglind – gruppledare för en av våra grupper i stadsdelen Bromma i Stockholm. Hon tar sig ann sitt uppdrag med stort hjärta och engagemang, och det är med stor tillförlit som vi lägger ansvaret för gruppens äldre gäster i hennes händer. Läs mer om vad som driver Charlotte att engagera sig i Äldrekontakt:

Årsmöte 5 maj

Alla Äldrekontakts medlemmar är varmt välkomna på Årsmöte mellan kl 10.00-12.00 på Norrlandsgatan 7, 3 tr. Meddela om du kommer på info@www.aldrekontakt.se eller via telefon: 08-562 768 00.

Program för Äldrekontakts pop-up café i mars!

Cafét har som vanligt öppet varje onsdag mellan kl 10-16. Cafét ligger på Norrtullssgatan 12L och är öppet för äldre i hela Stockholm. Välkommen in!

Program pop-up café mars 2014

En liten film

Harald Moe, en av våra fantastiska volontärer, har gjort denna lilla film om Äldrekontakt!
Bryta isolering

Äldrekontakts kampanj på Groupon Grässtrån

Under 2013 genomförde Äldrekontakt en insamlingskampanj tillsammans med Groupon med fantastiskt resultat: totalt fick vi in över 50.000 kronor och vi vill rikta ett stort tack till alla som var med och bidrog! Groupon skriver idag på My Newsdesk om resultatet av kampanjen och vad vi använt de insamlade pengarna till. Läs hela pressmeddelandet

Volontärchauffören Gunilla ställer alltid upp!

En av de viktigaste komponenterna i vårt koncept för att bryta ensamheten är möjligheten för våra äldre gäster att komma ut och ses regelbundet, året om. Våra träffar är ofta månadens absoluta höjdpunkt. Därför vill vi skicka ut ett stort TACK till alla de chaufförer som ställer upp med glatt humör och skjuts, varje månad – ni är ryggraden i Äldrekontakt. Gunilla Arneström i vår Göteborgsgrupp är en av dessa chaufförer och är månadens volontär:

Besök oss på Äldrekontakts pop-up cafe vid Odenplan

Efter succén med fikaträffar – nu driver vi även café i samma anda vid Odenplan sedan hösten 2013. Vi har öppet varje onsdag mellan kl 10-16. Cafét ligger på Norrtullssgatan 12L och är öppet för äldre i hela Stockholm.

Se inslag från invigningen i SVTs lokalnyheter och läs mer om vad som händer på cafét på Alltomstockholm.se

Februarischemat för vår verksamhet på cafét hittar du här nedan. Välkommen in!

Program pop-up café februari 2014

Fyrbarnsmamman Annika har tid att vara volontär med Äldrekontakts upplägg

Första volontärporträttet för året gör vi med Annika Sillian. Vi är mycket imponerade av Annika och stolta att hon är volontär hos oss. Annika är väldigt omtyckt av både volontärer och äldre gäster i sin grupp. Läs mer om varför Annika varit engagerad i 3 år och vad det är i Äldrekontakts koncept som gör att hon hinner med att vara volontär med fyra barn, jobb och man som reser mycket. Klicka på porträttet nedan:

Våra fikaträffar i Göteborg fortsätter

Äldrekontakt inleder 2014 med att vår Göteborgsgrupp fick besök av kombispels tidning på en av sina fikaträffar. Gruppen har träffats sedan maj 2013 och har blivit goda vänner genom Äldrekontakt. I dagsläget har vi 2 grupper i Göteborg, och startar gärna fler.

Sollentunabor bjuder hem äldre på en pratstund

Det är inte mycket som behövs för att bryta ensamheten. Äldrekontakts volontärer bjuder in äldre i kvarteret på en kopp kaffe och kaka. Hannah Soini i vår Sollentunagrupp berättar hur enkelt och trevligt det är.

Nu expanderar vi till Karlstad!

Den 3 november hade Äldrekontakt premiärfika i Karlstad på fantastiska cafét och vintagebutiken Tidens Melodi, och fick besök av Nya Wermlands-Tidningen.

Else är månadens volontär

Vi har så många fantastiska volontärer i Äldrekontakt. Else är en av dem. Varje månad ställer hon upp med skjuts och ser till att damerna och herrarna i sin grupp får träffas och ha kul. ”Jag gillar när Evert sjunger sina visor, dom är lagom snuskiga och fräcka. Sen så är det underbart att få höra om Elisabeths liv för hon minns varenda liten detalj, namn och datum fast hon snart fyller 100 år” – Läs mer om varför Else ställer upp och om roliga ögonblick på träffarna nedan.

Äldrekontakt i PostkodMiljonären

Om ni missade inslaget om Äldrekontakt i TV4:as PostkodMiljonären – Heta Stolen kan ni se filmen nedan. Äldrekontakt är en av PostkodStiftelsen förmånstagare.

Månadens volontär – september

Denna månad vill vi uppmärksamma en av våra klippor till gruppledare, Frida Axelsson, som är 29 år och varit volontär hos Äldrekontakt i drygt ett år: ”Jag gillar enkelheten med Äldrekontakt. Det är aldrig några konstigheter och det finns alltid en hjälpande hand om man behöver hjälp med något. Dessutom är alla alltid så glada och positiva”. Läs mer om Frida i septembers volontärporträtt

Den 16 juni kl 13-16 bjuder Äldrekontakt på fika i Humlegården!

Äldrekontakt arbetar med att återföra äldre i det sociala livet och att sammanföra individer som annars aldrig skulle ha träffats. Nu vill vi sammanföra alla våra gäster, vänner och volontärer i en gemensam fika i Humlegården. Generationer möts, historier och erfarenheter utbyts. Vi spelar boule och äter bullar från Fabrique, praliner från Chokladfabriken och dricker kaffe från Löfbergs Lila. Du får en picknickkorg (begränsat antal) av oss när du kommer, fylld med det som krävs för vår retro-picknick. Men sällskap är oftast det viktigaste tillbehöret- ta med dig dina vänner och träffa oss i Humlegården!

Läs mer och anmäl dig på vår facebooksida: Retrofika i Humlegården

Varmt välkomna!

Låt oss presentera månadens volontär!

Martina Håkansson är småbarnsmamma, arbetar med TV och är chaufför i en av våra grupper på Kungsholmen: ”Jag fullkomligt njuter av att höra om deras liv och hur det var på till exempel någon tedans på 30-talet. Jag är vinnaren i det hela”. ” Läs mer om Martina och hur hon upplever det att vara volontär i Äldrekontakt – Månadens volontär

Morsdagkampanj på Groupon

Äldrekontakt är ett av Groupons utvalda välgörenhetsprojekt som företaget väljer att visualisera denna vecka: ”Groupon Grässtrån presenterar stolt sitt senaste samarbete med organisationen Äldrekontakt som sammanför äldre människor för att fika, prata lite och bara umgås”.
Köp ett fikagram du med så kan vi bjuda in fler ensamma äldre till bordet – klicka på kampanjen nedan

Äldrekontakt presenterar månadens volontär

Vad driver en upptagen manlig konsult att ställa upp som chaufför till ett gäng 80+ damer? Läs intervjun med Månadens volontär – maj

Uppmärksammad premiär i Uppsala

Det var ett stort intresse inför Äldrekontakts uppstart i Uppsala vilket uppmärksamades både av lokal TV och lokaltidningar. Värdar för premiärfikat den 26 maj var Uppsalastudenter som bjöd på hembakat och en trevlig stund i kafét på Uplands nation.

”Äldrefika i studentmiljö” – läs artikel i UNT

”Fikaträffar ska bryta äldres ensamhet” – läs artikeln i Uppsalatidningen 23 maj (pdf)

Månadens volontär – april

Visste ni att det i Mexiko är obligatoriskt med 250 volontärtimmar på universitetet för att få sin examen? Det och mer berättar Elsa Ramos om, som är månadens volontär. Elsa är en mycket uppskattad fikavärdinna som tyckte det var självklart att öppna upp sitt hem för ensamma äldre ett par timmar några gånger om året. Klicka på bilden och läs mer om Elsa.

Västerås Länstidning uppmärksammar Äldrekontakt!

Gästerna Gun och Dagmar från vår Västeråsgrupp besökte vår företagspartner Varsågod’s anläggningar och bjöds på påskbuffé under skärtorsdagen.

Årsstämma 2013

Alla Äldrekontakts medlemmar är varmt välkomna på Årsstämman den 18 juni mellan kl 10.00-12.00 på Norrlandsgatan 7, 3 tr. Meddela om du kommer på info@www.aldrekontakt.se eller via telefon: 08-562 768 00.

SMS gåvor

Sedan den 1:a februari 2013 hanteras betalningar vid SMS-köp av operatörernas gemensamma betalningstjänst WyWallet. Denna förändring har genomförts för att tillgodose kraven i två lagar som trädde i kraft den 1 februari – betaltjänstlagen och lagen om elektroniska pengar, som Äldrekontakt såklart måste följa. För att fortsätta stödja Äldrekontakt via SMS-köp behöver du vara registrerad hos WyWallet. Skicka WW till 71798. Läs mer på www.wywallet.se

Testa dina kunskaper om 20-, 30- och 40-talet!

Äldrekontakts populära koncept sprider sig till Västerås

Nu blir det snart fikagrupper i Västerås. Clara intervjuas om sitt engagemang för Äldrekontakt och söker volontärer och gäster – läs artikeln i Västerås Tidning.

Östermalmsnytt uppmärksammar Äldrekontakt

I slutet av juni kunde Östermalmsborna läsa om Äldrekontakt i sin lokaltidning. Clara flaggar för fler volontärer och gäster och TV profilen Tom Bertling intervjuas om sitt engagemang som fikavärd. Här kan ni läsa artikeln.

Varsågod blir Äldrekontakts nya företagsvän

Varsågod – Kärleksfullt lagad mat, blir Äldrekontakts nya företagsvän.
Med samma värderingar gällande vikten att ta hand väl om våra äldre i samhället, levererar Varsågod lagad mat med högsta kvalitet till äldre boende hemma, samt på äldreboenden. Äldrekontakt ser fram emot samarbetet framöver!
http://www.varsagod.se/

Bli Äldrekontakts företagsvän

Äldrekontakt på gång i Helsingborg och Göteborg!

Äldrekontakt startar upp på flera orter i Sverige, bland annat i Helsingborg och Göteborg. Helsingborgs lokaltidning uppmärksammade att vi är på gång i staden! Gå gärna in på facebook och se artikeln.

PostkodLotteriet stödjer Äldrekontakt

Äldrekontakt har under 2012 mottagit 400 000 kr i stöd av Svenska PostkodLotteriet via PostkodStiftelsen. Bidraget går till att starta flera fikagrupper för äldre samt till att Äldrekontakt kan etablera sig i nya områden. Målet är att fler äldre ska få möjlighet att bryta sin isolering och få tillgång till nya sociala nätverk.

Svenska PostkodLotteriet får sina intäkter från lottförsäljning och ger hela vinsten till ideella ändamål. Över en miljon svenskar deltar i Lotteriet som sedan starten 2005 har delat ut 2,8 miljarder till utvalda välgörenhetsorganisationer.

Premiärfika i ny grupp på Södermalm!

Igår var det premiär för vår andra fikagrupp på Södermalm! Tack vare ett stort gensvar efter vår artikel nyligen i Mitt i Södermalm så hörde många av sig och ville vara med på dessa träffar – både nya gäster och volontärer. Gå gärna in på facebook och läs mer!

Kallelse till Årsstämma 2012

Alla Äldrekontakts medlemmar är varmt välkomna på Årsstämman den 23 maj mellan kl 10.00-12.00 på Norrlandsgatan 7, 3 tr. Meddela om du kommer på info@www.aldrekontakt.se eller via telefon: 08-562 768 00.

Hembakt och berättelser från förr..

I söndags var det fika hos flera av våra grupper, bland annat på Södermalm och Kungsholmen. Alla våra värdar ordnar så trevliga bjudningar och bakar fantastiskt gott!! Mycket hinner avhandlas under fikaträffarna och vi får ta del av många berättelser från förr från våra gäster! Gå gärna in på Facebook och läs mer!

Äldrekontakt uppmärksammas i media

Vi är väldigt glada att Äldrekontakt har uppmärksammats i flera lokaltidningar på sistone där man har skrivit om vår unika verksamhet. Det är lokaltidningen Mitt i som skrivit om oss, bla i Täby, Vallentuna och Södermalm. Gå gärna in och läs en av artiklarna från Mitt i Södermalm på Facebook.

Smarrig sockerkaka och pratglada gäster!

Ännu en fikaträff med god stämning och gott fika har ägt rum i en våra fikagrupper på Norrmalm. Läs mer på facebook.Om du känner någon som är i behov av att träffa nya vänner på ålderns höst får du gärna varmt rekommendera oss!

Premiär för vårens första fikaträff hos flera grupper!

I söndags var det premiär för vårens första fikaträff hos flera grupper, bland annat hade Kungsholmen och Södermalm ett gemensamt fika hemma hos Hanna och Mattias som hade bullat upp ordentligt! Gå gärna in på facebook och läs mer.

EU-projekt om aktivt åldrande uppmärksammar Äldrekontakt!

Volontären Clara Alderin är en av Äldrekontakts värdinnor sedan tre år tillbaka. I förra veckan presenterade hon Äldrekontakts verksamhet på en workshop om aktivt åldrande mellan generationer i Prag. Läs mer om hennes presentation på facebook.

Äldrekontakt uppmärksammas i PwC:s nyhetsbrev

Läs artikeln ”Eldsjälar sökes till fikaträffar för äldre!” i PwC:s nyhetsbrev : ”– Det gäller att göra något medan man är ung och frisk. När man väl blivit gammal är det ingen som lyssnar på en”, säger Robert Gyll, grundare till Äldrekontakt.

Julklappar som gör skillnad! Äldrekontakt i Metros välgörenhetsbilaga.

Med din hjälp kan vi ge fler ensamma äldre nya vänner, hjälp att ta sig ut och kontakt med värdfamiljer. Året om. Ge en gåva genom att SMS:a VÄN till 72 970 (för 50 kronor) eller ge valfritt belopp via PG 900 263-5. Du kan också bli volontär. Se annonsen på facebook

Volontärbyrån släpper film med fikavärdinnan Lili Öst

Volontärbyrån uppmärksammar Internationella frivilligdagen 5 dec genom att släppa två korta volontärfilmer om upplevelsen av det första volontäruppdraget. Hör Lili berätta om en magisk fikastund i somras, se klippet: Lilis berättelse

Äldrekontakt fortsätter att växa!

Söndagen den 23 oktober var det premiär för föreningens 8:e grupp, på Kungsholmen. Fotografen Johanna Frenkel var med och dokumenterade fikat, se bilder och läs om fikaträffen på Johannas blogg

Artikel i LO Tidningen

I ett reportage om möten mellan människor intervjuas gästen Holger Sahlén i Äldrekontakts grupp i Nacka om att träffa nya vänner på äldre dar. Läs artikeln i LO Tidningen.

Äldrekontakt beviljas 90-konto

90-kontot är för givaren en bekräftelse på att insamlingen sköts på ett ansvarsfullt sätt och att pengarna går till ändamålet utan oskäliga kostnader. Läs mer på Svensk Insamlingskontroll

Uppmärksamhet i DN

Artikeln om Äldrekontakt på DN.se den 12 aug 2011 fick mycket positiv respons. Många anmälde sitt intresse att bli volontärer. Läs artikeln.

Reportage i Allers

Nackagruppen fick besök av Sveriges största veckotidning Allers som tog bilder och intervjuade gäster och volontärer. Läs artikeln i Allers

Frivilligmässan ”1000 sätt att göra skillnad” i Europahuset

Äldrekontakt ställde ut på Frivilligmässan och höll ett seminarium med Solna Stad om hur kommuner och ideella organisationer kan samarbeta. Läs sammanfattning av seminariet.

Premiär för vår 7:e grupp

Gruppen bjöds på ett mindre kalas av volontärerna som ordnade fikat på Mary´s Café i Bromma. Se bilder från fikaträffen.

Våra gäster bjöds till Confidencen

1.6 miljonerklubben bjöd Äldrekontakts gäster på en fantastisk eftermiddag på Confidencen. Läs om utflykten på Alexandra Charles blogg.

Äldrekontakt höll föredrag i Lidingö Stadshus

Lidingö Stad vill uppmuntra fler till frivilligt arbete och bjöd in allmänheten att lyssna på Äldrekontakt och Ungdomsstyrelsen. Lokaltidningen uppmärksammade eventet. Läs artikeln i Mitt i Lidingö

Premiär för Äldrekontakts 6:e grupp i Bromma

Gäster och chaufförer möttes av doften av nybakad äppelkaka när de anlände till familjen Schelin en grönskande majdag. ”Det här var det bästa jag varit med om på 10 år” sa Mary 85 år, och Stina 91 år höll med: ”Det här kan jag leva på i en månad”. Se bilder från fikaträffen.

Värdinnan Tuva Minna Linn bloggar om sin första fikaträff

Tuva Minna Linn bjöd hem damerna i Södergruppen på en trevlig fika i sann vintage anda. Läs om träffen och se de vackra bilderna från hennes populära vintageblogg.

Sångerskan Lili Öst anmäler sig som volontär

Lili tyckte Äldrekontakt är en fantastisk idé och anmälde sig direkt som fikavärdinna – Läs inlägget i hennes blogg på Finest.se.

Äldrekontakt erhåller 250.000 kr

På den officiella utdelningsceremonin i Göteborg tog föreningen emot en check på 250.000 kr från Jimmy Dahlstens Fond. Juryn bestod av Svensk Näringslivs f.d. ordförande Signhild Arnegård Hansen, Thomas Fogdö, Malin Bayard och SPF:s ordförande Karl-Erik Olsson. Läs pressmeddelandet.

Samarbete inleds med 1.6 miljonerklubben

Äldrekontakt träffar Alexandra Charles och ett samarbete inleds. Läs om 1.6 miljonerklubbens mångsidiga arbete för kvinnors hälsa.

1.6 miljonerklubben skriver om Äldrekontakt

I mars 2011 kunde klubbens drygt 30.000 medlemmar läsa om Äldrekontakt i sin medlemstidning. Läs artikeln ”Brittisk modell bryter ensamhet”

Äldrekontakt deltog på FöretagarTräffen 2011 i Nacka

Mässan är en mötesplats för företagare där årets tema var ”Företags socialt ansvar och engagemang” och ideella föreningar deltog och visade upp sina verksamheter.
Se bilder. Läs om mässan

Volontärchaufför intervjuas av Nacka-Värmdö Posten

Äldrekontakts volontärchaufför Danny Canon tycker om att umgås med och hjälpa två ensamboende herrar till Äldrekontakts fikaträffar hos värdfamiljer. Läs artikeln i NVP

Äldrekontakts nyhetsbrev för 2010

Vad tycker Astrid 91 år om att vara med i Äldrekontakt och varför ställer entreprenören Harald upp som volontärchaufför? Läs vårt Nyhetsbrev 2010

Nu kan du följa Äldrekontakt på Facebook

Titta på bilder från fikaträffar och läs om hur föreningens arbete fortskrider på – facebook.com/aldrekontakt – börja följa genom att klicka på ”Gilla” knappen.

Premiär för Äldrekontakts Nackagrupp

På en gnistrande vinterdag fick damerna och herrarna i den nybildade Nackagruppen fira 1: a advent i värmen av en brasa hemma hos Clara Alderin Harling med familj. Det bjöds på glada samtal, glögg och hembakat. Gästerna var glada över att få hjälp från dörr till dörr av Äldrekontakts chaufförer då vintergatorna gör det extra svårt att ta sig ut.

Mitt i Vasastan uppmärksammar Äldrekontakt

”Äldrekontakt är en ideell förening som blir allt mer populär på Norrmalm”. Läs artikeln i Mitt i Vasastan

Artikel i Nackas lokaltidning

Äldrekontakts arbete med att starta upp en lokal grupp i Nacka uppmärksammas av lokaltidningen. Läs artikeln i Mitt i Nacka

Äldrekontakt i Radio Lidingö på Internationella äldredagen

Äldrekontakt medverkade i Radio Lidingö 1 oktober 2010 och pratade om Internationella äldredagen och föreningens arbete. Till Radio Lidingö.

Lidingövärdinna bloggar om sin fikaträff

Camilla Waldenström och hennes familj tog emot Äldrekontakts grupp på Lidingö den 20 juni och hade en trevlig stund. Camilla berättar om fikaträffen och visar bilder på sin blogg.

Artikel i Lidingös lokaltidning

Mitt i Lidingö skriver om Äldrekontakts premiär på ön och intervjuar värdparet Lönnqvist och en av gästerna i nya gruppen. Läs reportaget i Mitt i Lidingö – ”Familjen Lönnqvist bjöd 90-åriga Maud på fika”

Nationaldagsfirande i Vasaparken

Äldrekontakt stod i Vasaparken på Nationaldagen tillsammans med Norrmalms Stadsdelsförvaltning. Nassim Al Fakir var konferencier. Se programmet.

Äldrekontakt startar upp på Lidingö

Söndagen den 30 maj 2010 var det premiär för Äldrekontakts 3:e grupp. Familjen Lönnqvist bjöd damerna och herrarna i gruppen på fika i sin trädgård. Se bilder från fikat

Reportage i SPRF-tidningen

SPRF-tidningen följde med på en av Äldrekontakts fikaträffar. Läs reportaget från träffen hemma hos värdinnan Clara Alderin Harling i SPRF-tidningen

Värdinna bloggar om sin fikaträff på RIX FM.com

Fikavärdinnan Jeanette Predin bjöd hem Grupp 1 och skrev om det hela på sin RIX FM-blogg Musik-& fika-helg. – ”Vilken helg! Ena dagen står man mitt bland härliga, glada gaykillar. Nästa dag mitt bland ett gäng härliga, gamla damer…

Uppskattad Luciafika avslutar 2009

Glögg, pepparkakor och lussekatter framför en varm brasa – året avslutades med en Luciaträff där två lokala grupper fick träffa varandra.

Contact the Elderly bloggar om Äldrekontakt

Contact the Elderly i Storbritannien rapporterar om och följer Äldrekontakts utveckling på sin nya blogg. De tycker det är fantastiskt att deras idé nu även etablerats i Sverige.

Äldrekontakt i tidningen Veteranen

Föreningens arbete uppmärksammas 9/11 2009 av tidningen Veteranen, som ges ut av pensionärsorganisationen SPF. Ansa och Marianne intervjuades om hur de genom Äldrekontakt blivit de godaste vänner. Läs artikeln.

Äldrekontakt växer!

Föreningen startar upp sin andra grupp på Norrmalm 1 nov 2009. Sophia Nybell med familj bjöd in på fika denna gång. Damerna i gruppen fann varandra och det bjöds på smörgåsar, kakor och flera koppar kaffe och te. Katten Felicia spann i knät och hade det mysigt med gästerna framför brasan. Se bilder – premiär för Grupp 2.

Social isolering bör tas på allvar!

Äldrekontakts debattartikel publiceras i tidningen Socialpolitik nr 6/2009, sid 20-21.

Resursbrist räcker inte som argument. Ta social isolering bland äldre på allvar. Fler kan få hjälp om kommunerna blir bättre på att samarbeta med frivilligorganisationer” – Läs hela debattartikeln

Metro skriver om Äldrekontakt

90 år – och nya bästa vänner!

Metro intervjuade Ansa och Marianne i Grupp 1 på Norrmalm som har blivit de godaste vänner genom Äldrekontakt. Läs artikeln i Metro

Vi i Vasastan

”Här finns sällskap för seniorer”
Många äldre och volontärer blev intresserade och kontaktade föreningen efter artikeln i lokaltidningen Vi i Vasastan. Läs artikeln (pdf)

En varm sommardag och ett dopp i poolen!

Några av gästerna i Norrmalmsgruppen passade på att svalka sig med ett dopp hemma på fika hos värdinnan Ann-Christine Lund med familj. Se det härliga bildkollaget! (pdf)

Erfarenhetsutbyte med England

Marie Holdt från Contact the Elderly besöker Äldrekontakt i Stockholm för erfarenhetsubyte mellan England och Sverige.